Породице настрадалих у паду авиона "Џермангвингса" траже одштету

Срна
Foto: АП

БЕРЛИН- Породице настрадалих у паду путничког авиона компаније "Џермангвингс" на француским Алпима 2015. године поднијеле су тужбу против Њемачке у којој траже одштету, јавили су медији.

Породице су затражиле одштету од Њемачке пред регионалним судому граду Брауншвајг, више од осам година након инцидента, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Породице 32 од 144 жртве пада авиона већ су примиле надокнаду од по 10.000 евра од компаније "Луфтханза", која је тада посједовала у потпуности "Џерманвингс", иако су неки тражили да се тај износ повећа.

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" подсјећа да је суд у Њемачкој одбацио је њихову тужбу у септембру 2021. године, рекавши да је њемачка савезна канцеларија за авијацију, са сједиштем у Брауншвајгу, а не авио-превозник, одговорна за психичко стање пилота који је намјерно срушио авион у планинама.

"Пресуђено је да се ментално поремећеном копилоту није смјело дозволити да буде у кокпиту и да до пада не би дошло да је претходно био прегледан у складу са прописима", рекао је правни заступник једне од породица Јулиус Рајтер.

Авион из Барселоне за Дизелдорф срушио се 24. марта 2015. године, 100 километара сјеверозападно од града Нице, у француским Алпима. Погинуло је свих 144 путника и свих шест чланова посаде. Према подацима црне кутије, катастрофу је намјерно изазвао копилот, њемачки држављанин Андреас Лубиц.

Истрагом је закључено да је Лубиц претходно лијечен од склоности ка самоубиству и да је консултовао 41 љекара неколико мјесеци прије несреће. Он се жалио на оштећен вид, несаницу и самоубилачке мисли. Неколико његових љекара рекли су истражиоцима да је патио од тешких психичких сметњи, али нико од њих није покушао да контактира његовог послодавца и упозори да Лубиц није способан за посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана