Пораз социјалиста и велика побједа конзервативаца на локалним изборима у Шпанији

Танјуг
Пораз социјалиста и велика побједа конзервативаца на локалним изборима у Шпанији

МАДРИД – На локалним изборима у Шпанији одржаним у недјељу владајућа Социјалистичка партија претрпјела је велики пораз од конзервативне Народне партије (ПП).

На основу 95 одсто пребројаних гласова пораз шпанских социјалиста указује на њихову изборну рањивост уочи општих избора заказаних за крај ове године, наводи Ројтерс.

Социјалисти су успјели да остваре тијесну побједу само у три од укупно 12 региона, док је у осталих девет, по свему судећи, Народна партија однела побједу додуше уз коалиције или неформалне споразуме о подршци са крајње десничарском странком Вокс.

Побједа ПП на јучерашњим локалним изборима указује на могућност да би конзервативци могли да понове изборни успјех и на децембарским општим изборима и преузму власт и на националном нивоу од социјалиста.

Резултати су показали да су конзервативци успјели да освоје јасну већину на локалу, осим у региону Мадрида гдје је регионална предсједница Изабел Дијаз Ајусо из редова Народне партије успјела да сачува апсолутну већину.

Странка ПП је скоро у потпуности освојила велике градове, укључујући Севиљу, за коју су се социјалисти надали да ће је сачувати.

Поред Севиље ПП је освојила Арагон, Балеарска острва, Кантабрију, Ла Риоху, Екстремадуру и најважније Валенсију, као и Кастиља-Ла Манча и Канарска острва на којима ће конзервативци највјероватније оформити савез са Коалицијом Канарских острва.

-Шпанија је започела нови политички циклус. Моје вријеме ће доћи ако Шпанци то буду жељели - рекао је еуфорични Алберто Нуњез Фехо са балкона Кале Ђенове у Мадриду, пренио је шпански дневник Ел Паис.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана