Пораст броја бескућника у Њемачкој за 50 одсто за годину дана

Срна
Пораст броја бескућника у Њемачкој за 50 одсто за годину дана

БЕРЛИН - Број бескућника у Њемачкој увећан је за 50 одсто у посљедњих годину дана, наводи се у извештају организације за хитну помоћ у стамбеном збрињавању.

Неименовани извор наводи да је нагли пораст броја тражилаца азила који пристижу у Њемачку допринио порасту бескућништва за више од 50 одсто у тој држави ЕУ у посљедњих 12 мјесеци.

"Повећане кирије, недостатак социјалног смјештаја и растући трошкови живота условили су ограничене могућности смјештаја за око милион избјеглица из Украјине", пише "Тајмс", позивајући се на управо објављене податке Савезног удружења за помоћ бескућницима.

Осим тога, око 148.000 лица која нису држављани Украјине поднијело је захтјев за азил у Њемачкој прошле године, што је додатно погоршало недостатак расположивог стамбеног простора у земљи.

"Инфлација, повишени трошкови и растуће кирије снажно утичу на домаћинства у Њемачкој са слабим приходима", рекла је директор Удружења Верена Розенке за "Тајмс".

Она је навела да су најугроженија домаћинства са ниским примањима, самохрани родитељи и парови са више дјеце.

Удружење наводи да је око 607.000 људи било барем привремено бескућник у Њемачкој прошле године, у поређењу са 383.000 2021. године. Ово је био највећи број од 2018. године, са 411.000 тражилаца азила, односно 71 одсто.

Иако статистика бескућника није рашчлањена по националности, јануарски подаци Федералног завода за статистику указују да украјински држављани чине нешто мање од трећине бескућника.

Анализа Удружења показује да је око 50.000 њемачких бескућника било приморано да спава на улици, док су остали су да нађу привремени смештај, као што су склоништа или код пријатеља или познаника.

У извјештају се, такође, наводи да је велики пад у сектору социјалног становања погоршао њемачке проблеме бескућника, посебно зато што се износ јавно финансираног смештаја преполовио на нешто више од милион у посљедње двије деценије.

"Недостатак приступачног смјештаја остаје главни узрок недостатка станова у Њемачкој. Из тог разлога, њемачким и нењемачким бескућницима се не може обезбиједити адекватан смјештај који одговара њиховим потребама", рекла је Розенкеова.

Очекује се да ће број људи за које се очекује да ће тражити азил у Њемачкој 2023. године премашити 300.000, пише "Тајмс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана