Поплаве у Европи: Број жртава порастао на 16, градови евакуисани

ГС
Поплаве у Европи: Број жртава порастао на 16, градови евакуисани

ВАРШАВА – Изузетно обилне падавине које су погодиле централну Европу изазвале су смртоносне поплаве у региону, у којима су живот изгубиле још четири особе у Пољској, три у Чешкој и једна у Румунији, чиме је укупан број погинулих порастао на 16.

Градоначелник пољског града Ниса, Кордијан Колбијарж, затражио је од 44.000 становника да се евакуишу због претње поплавом.

Он је апеловао на грађане да се попну на брда, наводећи да постоји разлог за страховање од потапања града и пробијања насипа из околног језера, пренео је ББЦ.

Поред Пољске, поплаве су захватиле делове Аустрије, Чешке и Румуније, јер је систем ниског притиска који пролази преко региона данима изазивао рекордне кише, а очекује се да ће ускоро погодити Словачку и Мађарску, пренео је АП.

До сада је настрадало 16 особа – седам у Румунији, пет у Пољској, три у Чешкој и једна у Аустрији.

Ситуација у Пољској, у близини границе са Чешком, закомпликовала се након што је пукла брана, јављају пољски медији.

Такође, градоначелник пољског града Пачкова наредио је евакуацију доњег дела града и још два оближња места.

Болница у југозападном пољском граду Ниси евакуисала је око 40 пацијената.

Према речима градоначелника Колбијаржа, ситуација је драматична, пренео је Полсат њуз.

„Већи део града је поплављен. Град је тренутно непроходан. Има округа који су потпуно поплављени. Ниса се купа у води“, додао је он.

Како је објаснио, у Ниси тренутно покушавају да „закрпе“ разбијени насип.

„Хеликоптери бацају вреће песка. Желимо и да организујемо ланац људи који ће по целу ноћ бацати песак и бетонске елементе, све што имамо“, рекао је он.

На питање шта је становницима тренутно најпотребније, одговорио је: „све“.

Пољски премијер Доналд Туск одржао је хитан састанак и касније прогласио катастрофу у поплављеним подручјима, што је мера владе за олакшавање евакуације и спасавања.

Он је, такође, рекао да ће влада обезбедити милијарду злота (258.000 долара) за тренутну исплату помоћи погођенима.

Школе и канцеларије у погођеним областима су затворене, а вода за пиће и храна допремљени су камионима.

Многи пољски градови, укључујући Варшаву, позивају да се обезбеде донације хране за погођене у поплавама.

Стручњаци су упозорили на претње од поплава због изливања реке Одре у Опољу, граду од око 130.000 становника и Вроцлаву, где живи око 640.000 становника, где су се 1997. догодиле катастрофалне поплаве.

Ватрогасци на југозападу Пољске рекли су да је међу жртвама поплава био и хирург чије је тело пронађено у понедељак ујутру у Ниси након што се вратио из болнице.

Тела две жене и још два мушкарца пронађена су у другим општинама у региону.

Полиција у Чешкој је саопштила да су се жена и два мушкарца удавили на североистоку земље, који је од четвртка погођен рекордним падавинама.

Жена је пронађена у води у граду Крашов, а тела мушкараца на различитим локацијама након што се вода повукла у граду Крнов, који је у недељу био скоро потпуно потопљен.

Румунске власти саопштиле су данас да је још једна особа настрадала у источном округу Галаци, чиме је укупан број смртних случајева порастао на седам.

У Аустрији је настрадала једна особа.

Власти у Чешкој прогласиле су ванредно стање у два североисточна региона, укључујући планину Јесеники у близини границе са Пољском.

У Мађарској, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи упозорио је становнике да се очекује да ће највеће поплаве у последњих 10 година погодити престоницу касније током недеље, а да ће воде реке Дунав до уторка ујутру продрети у доњи кеј града.

Карачоњи је на Фејсбуку написао да ће град користити милион врећа песка да ојача одбрану од поплава и замолио становнике да буду посебно опрезни када су у близини реке, jaвља Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана