Поплаве из Европе стигле до Италије

СРНА
Поплаве из Европе стигле до Италије

РИМ - Интензивне олује које погађају централну Европу стигле су до Италије, гдје су у већем дијелу земље издата упозорења на јаке кише и вјетрове, а поплаве су већ пријављене у централном граду Пескари.

Италијанска метеоролошка служба објавила је упозорења за сјеверну обалу регије Емилија-Ромања, све до крајњег југа, пренио је Би-Би-Си.

Претходно су поплаве ове седмице опустошиле дијелове Пољске, Чешке, Румуније и Аустрије, а најмање 21 особа је погинула. У наредним данима, упозорења на поплаве су на снази у Хрватској, Мађарској и Словачкој.

Проблеме је изазвала олуја "Борис", која је током викенда донијела велике количине кише и снијега.

Више од 5.000 војника распоређено је да помогне људима на југу Пољске, а 40.000 становника евакуисано је из града Ниса.

Поплавне воде се на појединим мјестима у регији повлаче, а на другим шире. Главни градски мост се срушио након што га је оштетила набујала ријека, а многе улице прекривене су дебелим слојем блата.

Премијер Доналд Туск прогласио је једномјесечно стање природне катастрофе, а очекује се да ће највеће поплаве сутра погодити Вроцлав.

Подручја дуж чешко-пољске границе су међу најтеже погођенима, а 15.000 људи евакуисано је и у Чешкој. Локалне службе наводе да су ово највеће поплаве у земљи у посљедњих 27 година.

Ниво воде наставља брзо да расте на Дунаву у Словачкој и Мађарској, док се Братислава и Будимпешта припремају за могуће поплаве.

Хитне службе и волонтери, на неким мјестима уз подршку војске, раде даноноћно на заштити нижих насеља широм регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана