Поново се надвио дим над дијеловима САД усљед пожара у Канади

ГС
Поново се надвио дим над дијеловима САД усљед пожара у Канади

ВАШИНГТОН - Над небом Средњег запада и истока САД поново се надвио дим усљед огромних шумских пожара у Канади. Милиони Американаца су савјетовани да ограниче активности на отвореном због лошег квалитета ваздуха, преноси Ројтерс.

Према писању агенције, у већем дијелу Средњег запада је на снази упозорење о квалитету ваздуха за које се очекује да ће трајати најмање до краја дана.

Упозорења су била на снази и у Њујорку, Њу Џерсију, Пенсилванији, престоници Вашингтону, као и дијеловима Сјеверне Каролине, што је довело до тога да се више од 100 милиона Американаца суочило са лошим квалитетом ваздуха. Почетком јуна, на сјевероистоку САД су привремено били обустављени летови због смањене видљивости усљед шумских пожара у Канади, а милионима Американаца је савјетовано да на отвореном носе епидемиолошке маске Н95. Дим који је тада прекрио дијелове САД, у једном тренутку је стигао чак и до Европе.

Према писању CNN-а, облаци дима су се протезали од Канаде преко Гренланда и Исланда, до Норвешке. Пожари у Канади су већ оборили рекорде, пошто је ове године изгорjела највећа површина шума. Према писању BBC-a, изгорјело је више од 8,1 милион хектара широм земље, што је 21 пут више од просjека у посљедњих 10 година. Истовремено, шумски пожари који су захватили велике дијелове источне и западне Канаде, ослободили су рекордних 160 милиона тона угљеника. У Канади су тренутно активна 483 шумска пожара, од којих се за 250 сматра да су ван контроле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана