Поништен споразум о признању кривице за нападе 11. септембра

Срна
Поништен споразум о признању кривице за нападе 11. септембра

ВАШИНГТОН - Амерички министар одбране Лојд Остин поништио је споразум о признању кривице са тројицом оптужених за улогу у терористичким нападима 11. септембра 2001. године, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на релевантни документ.

Широко критиковани споразум уклонио би смртну казну за Халида Шеика Мухамеда, Валида Мухамеда Салиха Мубарака бин Аташа и Мустафу Ахмеда Адама ал Хавсавија, који чекају суђење у Гвантанаму на Куби.

Међу тројицом који су склопили споразум је Пакистанац који се борио као муџехедин у БиХ, Халид Шеик Мухамед.

Вјерује се да су саоптужени пружили обуку, финансијску и другу подршку починиоцима напада на САД 11. септембра.

Шеф Пентагона је такође разријешио дужности званичника на челу војне комисије која је потписала споразуме о признању кривице 31. јула.

"Одмах ступајући на снагу и у складу са мојим овлаштењима, повлачим се из три претпретресна споразума која сте потписали 31. јула 2024. године", наводи се у Остиновом писму.

Вијести о првобитним претпретресним споразумима изазвале су бијес међу групама жртава.

Брет Иглсон, предсједник групе "Правда 9/11", рекао је у четвртак да је његова организација "дубоко узнемирена" споразумима о признању кривице постигнутим без консултација са породицама жртава.

Комитет за оружане снаге Представничког дома јуче је најавио почетак истраге о споразумима о признању кривице и улози коју је администрација Џозефа Бајдена одиграла у процесу упркос увјеравањима Бијеле куће да то није случај.

"Бијела кућа до јуче није била свјесна овог договора или процеса који је до њега довео", рекао је савјетник Бијеле куће за националну безбједност за комуникације Џон Кирби у интервјуу за "Фокс њуз".

Он је додао да нема промјене у политици предсједника и мишљењу да Гвантанамо треба да буде затворен.

"Међутим, у овом конкретном случају са овим споразумима о признању кривице, ми ћемо се консултовати са Министарством одбране", рекао је Кирби у четвртак, 1. августа.

Први од тројице, који се с Осамом бин Ладеном сматра мозгом операције напада на куле у Њујорку, је Пакистанац који је у више наврата долазио у БиХ да би се борио као муџахедин, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Боравак Пакистанца у БиХ забиљежиле су домаће службе, али и америчке као резултат дуготрајних испитивања те обавјештајних података о његову кретању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана