Орбан хит на мрежама: Сви поздрављали Зеленског, ево шта је радио мађарски премијер ВИДЕО

ГС
Орбан хит на мрежама: Сви поздрављали Зеленског, ево шта је радио мађарски премијер ВИДЕО

БРИСЕЛ - Украјински предсједник Володимир Зеленски дочекан је аплаузом свих лидера Европске уније осим једног док су позирали за "породичну фотографију".

Снимак Зеленског како иде према групи лидера који позирају за заједничку фотографију показао је тренутак када је мађарски премијер Виктор Орбан одбио да аплаудира украјинском лидеру.

Претходно је Зеленски одржао емотиван говор у Европском парламенту након којег је добио овације, али је снимак из Европског савјета можда изазвао и већу пажњу.

Наиме, док су остали европски лидери са осмјехом прилазили Зеленском, тапшали га по рамену и грлили, Орбан га је потпуно игнорисао. Мађарски премијер се на снимку види како мирно сједи за конференцијским столом неколико метара даље, удубљен у своје папире.

Орбан, који је имао блиске везе са Владимиром Путином током његовог 13-годишњег премијерског мандата, није био активан присталица Украјине откако је Путин наредио инвазију прошлог фебруара.

Он је недавно на скупу међународних конзервативаца Украјину описао као "олупину од земље", сугеришући да је то ратна зона која се не може вратити у мир.

"Украјина је сада Авганистан. Владимир Путин неће изгубити и вријеме је на страни Русије" рекао је Орбан током дискусије за округлим столом.

Такође је поновио ријечи Кремља да је сукоб у Украјини посредни рат између Русије и Запада, израз који Кијев сматра увредљивим.

Неки аналитичари сматрају да Орбан није антиукрајински настројен, већ да је његова реторика једноставно покушај да се изиграју обе стране и да се постигну политички поени код куће.

Годинама је премијер водио двоструку спољну политику: уживао је у предностима чланства у ЕУ и НАТО-у, док је развијао уносне односе са Москвом и Пекингом. А када је иста руска влада извршила инвазију на мађарско сусједство, Орбан је осудио инвазију – али није потпуно напустио пријатељски однос према Русији.

Мађарска наставља пројекат проширења нуклеарне електране заједно са руским Росатомом. А мађарски званичници настављају да путују у Русију како би разговарали о енергетским споразумима. 

Земља, која је у великој мјери зависна од руског гаса, потписала је споразум о још већим испорукама прошлог лјета - баш када су други желјели да смање увоз. 

У исто вријеме када је Будимпешта одобрила пакет санкција ЕУ, Орбан је покушао да ублажи неке одредбе. У својој земљи је водио опсежну кампању против санкција, окривљујући Брисел за економске проблеме Мађарске.

Мађарска и Украјина такође имају дуге, проблематичне односе око спора око језичких права Мађара који живе у западној Украјини, а те тензије су се погоршале од почетка рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана