Поморски дронови погодили осам бродова Црноморске флоте Руске Федерације

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Рат у Украјини – 626. дан.

Кијев је јутрос био изложен ваздушном нападу и чуле су се снажне експлозије, рекао је градоначелник Виталиј Кличко и додао да за сада нема информација о томе да ли има жртава.

Ово је био први напад на Кијев од краја септембра.

"Чуле су се снажне експлозије на лијевој обали пријестонице", објавио је Кличко на "Телеграму", мислећи на лијеву обалу ријеке Дњепар.

Он је додао да је, према прелиминарним информацијама, противваздушна одбрана дејствовала против балистичких ракета.

Ваздушна опасност за Кијев и оближњи регион објављена су само неколико минута прије него што су се чуле експлозије. Градске власти позвале су становнике да остану у склоништима.

Поморски дронови погодили осам бродова Црноморске флоте Руске Федерације

 Украјинска флота поморских дронова за годину дана постојања погодила је осам руских бродова: „Адмирал Макаров“, „Иван Голубец“, „Иван Курс“, „Сергиј Котов“,„Новоросијск“, „Акула“ и „ Серна“, саопштио је замjеник премијера за иновације, развој образовања, науке и технологије и министар дигиталне трансформације Михаил Федоров, преноси Укринформ.

„Предсједник Володимир Зеленски је у новембру 2022. године покренуо колекцију за прву флоту поморских дронова на свијету преко платформе Унитед24. Ово је јединствена платформа која мијења доктрину ратовања на мору... Данас је потонуо дио Црноморске флоте Руске Федерације“, објавио је потпредсједник Владе на Фејсбуку.

Федоров је нагласио да је цијели свијет већ фасциниран украјинским нападима дроновима и да је ово само почетак.

„Настављамо да развијамо и унапређујемо технологију тако да ће бити још више вести о погођеним руским бродовима. Хвала свима који подржавају УНИТЕД24 и помажу“, додао је он.

Зеленски је 11. новембра 2022. најавио стварање прве флоте на свијету од сто поморских дронова. Донације се прикупљају преко Унитед24 платформе за прикупљање средстава.

Један уређај кошта 10 милиона гривна (око 250.000 евра). У цијену је урачунат дрон опремљен системом аутопилота и видео подсистемима, укључујући ноћни вид, комуникацију заштићену од утицаја опреме за електронско ратовање непријатеља, резервне комуникационе модуле и борбену јединицу.

Пакет садржи и аутономну контролну станицу на земљи, систем за транспорт и складиштење, дата центар и „неколико специјалних изненађења за наше непријатеље“, навео је Федоров.

Руска ПВО пресрела је два украјинска дрона изнад Смоленске и Московске области

Руска противваздушна одбрана пресрела је данас двије украјинске беспилотне летјелице изнад Смоленске и Московске области, саопштило је руско Министарство одбране .

У саопштењу се наводи да је око 23.00 часа по московском времену заустављен "покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотним летјелицама на објекте на територији Руске Федерације", преносе РИА Новости. 

Украјинске трупе скоро свакодневно изводе нападе на руске регионе беспилотним летјелицама, највише у поганичним територијама као што су Брјанска, Белгородска и Курска област.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана