Помоћнику посланика Бундестага одузето њемачко држављанство

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Управни суд у Берлину одузео је њемачко држављанство Владимиру Сергијенку, бившем помоћнику посланика десничарске партије Алтернатива за Њемачку.

Разлог за ову одлуку је то што је Сергијенко, приликом подношења захтјева за држављанство 2019. године, дао лажне информације надлежним органима, скривајући своје друго, руско држављанство.

У молби за натурализацију је навео да има само украјинско држављанство, преноси Велт.

Сергијенко је добио њемачки пасош у новембру 2022. године, али је годину дана касније имао и руски пасош, што је утврђено приликом провјере на аеродрому.

До почетка 2024. Сергијенко је био помоћник посланика Бундестага из екстремно десничарске АфД Еугена Шмита и имао је приступ њемачком парламенту. 

Почетком фебруара избио је скандал када је Федерална агенција за заштиту устава, контраобавјештајна агенција, саопштила да га сумњичи да је дјеловао "у име руских државних органа на штету Њемачке".

Сергијенко је негирао све оптужбе и поднео тужбу управном суду, која је одбачена.

Закључцима њемачких контраобавештајних агената помогла је, посебно, заједничка истрага Инсајдера и Шпигла, која је открила да се Сергијенко, бивши украјински политиколог, дописивао са својим надзорником, пуковником ФСБ-а, којег је извјештавао о обављеном послу, који је, између осталог, имао за циљ ометање помоћи Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана