Помоћник папе: Први услов за мир у Украјини је прекид руске агресије

Танјуг
Помоћник папе: Први услов за мир у Украјини је прекид руске агресије

ВАТИКАН - Главни помоћник поглавара римокатоличке цркве папе Фрање, кардинал Пјетро Паролин, поручио је данас да је први предуслов за преговоре о окончању рата у Украјини да Русија заустави агресију на ту земљу.

Паролин, државни секретар Ватикана, рекао је за Коријере дела сера да Ватикан заговара прекид ватре, али да је, "прике свега, агресор тај који треба да престане да пуца".

Паролин је нагласио да је жеља папе била да "створи услове за дипломатско решење док се тражи праведан и трајан мир", преноси Ројтерс. Додао је да је, како би се то постигло, "очигледно" да обе стране морају да седну за преговарачки сто, а да је први услов "прекид агресије".

Јасно истичући да Русију сматра агресором, државни секретар Ватикана је рекао да "рат који је покренут против Украјине није био ефекат природне катастрофе“, веć људских избора, наводи Ројтерс.

"Иста људска воља која је изазвала ову трагедију, такође има могуćност и одговорност да предузме кораке да је оконча и да отвори пут дипломатском решењу“, оцијенио је Паролин.

У суботу је папа Фрања изјавио за швајцарски јавни сервис да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне ''бијелу заставу'' и преговара са Русијом о прекиду рата. Папа је рекао да у сукобу страна која губи мора да нађе храбрости да то призна и пристане на преговоре, пренео је Ројтерс.

"Вјерујем да је јачи онај ко види ситуацију, онај који мисли о људима, онај ко има храбрости да подигне бијелу заставу и преговара", рекао је папа.

Коментари папе Фрање, објављени у суботу на швајцарском јавном сервису, као део интервјуа који ће у целости бити објављен 20. марта, изазвали су различите реакције у штабу НАТО-а и у Москви.

Шеф НАТО-а Јенс Столтенбег изјавио је да сада није вријеме за разговор о предаји, док је Кремљ поручио да је папин позив да се оконча рат "сасвим разумљив“.

Директор Канцеларије за штампу Ватикана, Матео Бруни, изјавио је потом да папа није тражио од Украјине да се преда, како су пренијели неки медији, већ је намеравао да позове на прекид ватре и да укаже на "храброст преговора".

Министарство спољних послова Украјине позвало је јуче папског нунција како би изразило разочарење због изјава папе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана