Половина испитаника запослених у Европском парламенту искусила психичко узнемиравање

Танјуг
Foto: EuroActiv

БРИСЕЛ - Нова анкета групе MeTooEP показала је да је више од 550 запослених у Европском парламенту, скоро половина испитаника, искусило психичко узнемиравање на радном мјесту.

Истраживачи су између јуна и августа 2023. године испитали 1.135 запослених о њиховим искуствима на радном мјесту, а осим психичког узнемиравања, 15,5 одсто испитаника изјавило да је искусило сексуално, а 8,1 одсто физичко узнемиравање.

Истраживање је такође показало да је 42,4 одсто запослених у ЕП било свједок неког облика узнемиравања на радном мјесту, јавља Политико.

“Ове бројке су превисоке. Број особа које су биле свједоци или су искусили узнемиравање је превелики”, истакла је Влада Полисадова, парламентарна асистенткиња и волонтерка у MeTooEP-у, који се бори против сексуалног узнемиравања и настоји да побољша услове рада у Европском парламенту.

Многи испитаници су рекли да нису званично пријавили злостављање, наводећи као разлоге већу моћ узнемиравача, недостатак повјерења, страх од посљедица, као и нејасан поступак пријављивања узнемиравања.

Запослени који су покренули ово питање у парламенту најчешће су извјештавали да ништа није предузето по том питању, да их нису схватили озбиљно или да их је претпостављени санкционисао.

Како наводи Политико, ниједан испитаник на анкети није одабрао одговор “неко је разговарао са узнемиравачем да промјени понашање” након пријављеног инцидента.

Многи испитаници тврде да су касније премјештени на друго радно мјесто, док је другима сугерисано да у потпуности напусте ЕП.

Омбудсман ЕУ Емили О'Рајли оцијенила је да је кључно ангажовати мушкарце како би се успоставила култура поштовања и безбједности на радном мјесту, која би се касније проширила на шире друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана