Пољски пољопривредници ступили у штрајк глађу

GS
Foto: Reuters

ВАРШАВА - Пет пољских пољопривредника ступило је данас у штрајк глађу због еколошких регулатива ЕУ које, како наводе, негативно утичу на њихово пословање.

Пољопривредници у Пољској и другим чланицама ЕУ протестују у протеклих неколико мјесеци због јефтинијег увоза хране из Украјине и забрана које су им уведене "Зеленим споразумом" за борбу против климатских промјена.

Група од 14 пољопривредника упала је у парламент Пољске крајем прошле седмице и данас су петорица који су преостали у просторијама најавили да неће конзумирати храну док им не буде осигуран састанак са премијером Доналдом Туском.

"Изнад свега штрајкујемо због полиике ЕУ и данас крећемо у штрајк глађу", рекао је пољопривредник Јарослав Зареба /37/.

Пољопривредници су раније добили уступке од ЕУ око "Зеленог споразума" и од пољске администрације која је најавила да ће платити 529 милиона долара субвенција одштете за ниске цијене житарица, али многи од њих тврде да је то недовољно.

Зареба је истакао да "Зелени споразум" има велики утицај на пољопривреду и да има много регулатива које утичу на профитабилност и цијену производа.

Замјеник пољског министра пољопривреде Михал Колоџијчак истакао је да демонстранти у парламенту не представљају већину пољопривредника који су објавили да прекидају протесте због спроведених мјера за помоћ, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана