Пољски пољопривредници протестују на граници са Литванијом

GS
Foto: Телеграм

Министри пољопривреде две земље објавили су заједничко саопштење у којем позивају фармере да не блокирају прелаз Будзиско.

Пољски пољопривредници организовали су данас скуп на граници са Литванијом, у знак протеста против увоза јефтиног украјинског жита преко те балтичке земље.

Окупљени носе транспаренте и пољске заставе, али не покушавају да блокирају гранични прелаз Будзиско, преноси Ројтерс.

Они тврде да се део украјинског жита, који се увози у Литванију, касније поново извози у друге земље као "европско жито".

"Данашњи протест се одржава да би се скренула пажња на овај неконтролисани прилив жита на европско тржиште - жита које долази из Украјине и Русије", рекао је један од организатора протеста Карол Пјечински.

Литвански званичници, са друге стране, одбацују те тврдње.

"Мислим да људи који организују такве догађаје греше и то нас води у ескалацију и логистичке проблеме између европских земаља. То је прилично тужно", рекао је шеф литванског Националног центра за управљање кризама Вилмантас Виткаускас.

Према његовим ријечима, "не би имало комерцијалног смисла увозити украјинско жито у Литванију, а затим га поново извозити у друге земље".

Министри пољопривреде Пољске и Литваније објавили су заједничко саопштење у којем позивају пољопривреднике да не блокирају прелаз Будзиско.

"Позивамо пољске пољопривреднике да дозволе владиним институцијама обе земље да заврше истраге о трговинским токовима житарица између Литваније и Пољске", наводи се у саопштењу.

Пољопривредници широм Европе вец́ недељама протестују против ограничења која су постављена прописима Европске уније, која имају за циљ да се изборе са климатским променама, као и због растуц́их трошкова и, како кажу, нелојалне конкуренције изван ЕУ, посебно Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана