Пољски фармери настављају блокаду украјинског граничног прелаза

Tanjug
Foto: Reuters

ВАРШАВА - Пољски фармери наставиће са блокадом граничног прелаза Медика са Украјином од сутра, јер, како кажу, нису добили потписано увјерење од премијера земље да ће њихови захтјеви бити испуњени, преноси Ројтерс, позивајући се на државну новинску агенцију ПАП.

"Нисмо добили писмену потврду да ће изаћи у сусрет нашим захтјевима, тако да настављамо протест" рекао је лидер пољских пољопривредника Роман Кондров за ПАП. 
    
Иако је министар пољопривреде Чеслав Сјекјерски, према ријечима Кондрова, пољским пољопривредницима, обећао да ће захтјеви пољопривредника бити испуњени, ипак тврди Кондров, пољски премијер Пољске Доналд Туск није издао потписану декларацију.
    
Према ријечима Кондрова, пољопривредници ће на сваких сат времена, преко граничног прлеаза, пропуштати по један камион.
    
Пољски фармери обуставили су 24. децембра протест чији је циљ био да се обезбеде државне субвенције за кукуруз и спречи повећање пореза, док су пољски возачи камиона, наставили тада блокаде неколико прелаза са Украјином.
    
Возачи камиона из Пољске протесте су започели 6. новембра, са захтевом да Европска унија поново успостави систем према коме ће се украјинским компанијама превозницима које желе да уђу у блок додељивати дозволе, као и за превознике које из ЕУ улазе у Украјину.
    
Пољски премијер Туск је у децембру наговијестио да је Варшава близу тога да омогући окочање протеста камионџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана