Пољске камионџије блокирале још један гранични прелаз са Украјином

Танјуг
Foto: UBN News

ВАРШАВА - Пољски возачи камиона и фармери започели су данас даноноћну блокаду још једног од најпрометнијих граничних прелаза са Украјином, четвртог по реду, преноси Ројтерс.

Возачи камиона су сада блокирали и прелаз Медика, на коме су се камионџијама у протесту придружили пољопривредници који траже да држава настави да им помаже у борби са ниским ценама житарица.

Желимо да се овај протест оконча што пре могуће, јер нас подједнако оптерећује као и све друге око нас“, рекао је Томаш Борковски, лидер пољског синдиката, Комитета за заштиту транспортера и послодаваца у транспорту, додајући да камионџије немају намјеру да одустану.

Пољске камионџије започели су протест 6. новембра, захтевајући да Европска унија поново уведе систем дозвола за украјински камионџије које улазе у блок и оне који из ЕУ улазе у Украјину, уз изузетке за хуманитарну помоћ и војне залихе, а који је укинут после руске инвазије на Украјину 2022. године.

Пољски возачи камиона захтјевају и да се празни камиони из Европске уније искључе из електронског система чекања у Украјини, такође,  траже и мере којима би се зауставило оснивање бјелоруских и руских компанија превозника у Пољској које желе да заобиђу санкције.

Тренутно вријеме чекања да камиони пређу на Медику, један од осам путних граничних прелаза са Украјином, износи 91 сат према подацима пољске граничне страже.

Украјина тврди да протест додатно штети њеној, од рата већ крхкој, привреди ометањем извоза и заустављањем снабдјевања основним потрепштинама, попут гаса за моторна возила. 

Кијев такође тврди да је хуманитарна помоћ блокирана, што демонстранти поричу.

Пољски министар за инфраструктуру Андреј Адамчик се писаним путем обратио Украјини, са захтјевом да возачи ЕУ са празним камионима буду изузети из електронског система чекања на најмање два прелаза, наводи се у саопштењу његовог министарства.

Варшава се последњих дана фокусирала на покушаје формирање нове владе, а крајње десничарска партија Конфедерација, била је главни подржаваоц протеста говорећи да је Пољска са својом помоћи крајини, отишла предалеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана