Пољска: Више не шаљемо оружје Украјини

ГС
Foto: Илустрација

ВАРШАВА - Сукоб Пољске и Украјине вечерас је додатно ескалирао.

Пољска више не шаље оружје Украјини, рекао је пољски премијер у интервјуу за телевизију Полсат.

Ова објава услиједила је у тренутку када су пољско-украјински односи затегнути због проширења забране украјинског жита од стране Варшаве. Говорећи на приватном ТВ каналу, Матеус Моравиецки рекао је да Пољска помаже у побједи над „руским барбаром“, али не може пристати на било какву дестабилизацију пољског тржишта увозом украјинског жита.

„Наравно да ћемо задржати транзит украјинске робе“, рекао је. „Пољска због тога не сноси никакве трошкове. Напротив, могло би се рећи да ми од тога зарађујемо“, додао је.

Рекао је да му је жао што су украјински олигарси „прогурали своје жито на пољско тржиште“ без обзира на учинке који су имали на пољске пољопривреднике, што је, како је рекао, снизило цијене и навело владу да уведе цјеновна јамства и на крају забрани увоз украјинског жита.

Умјесто слања оружја у Украјину, Моравиецки је рекао да се Пољска сада „брани с најмодернијим оружјем“. „Пољска тренутно не пребацује оружје Украјини и активно наоружава саму себе“, изјавио је Моравиецки и додао: „Украјина се брани од бруталног руског напада и ја разумијем ту ситуацију, али ми морамо бранити властиту државу“.

Пољска раније позвала украјинског велепосланика због коментара Зеленског.

Пољско министарство вањских послова позвало је раније данас украјинског велепосланика због коментара предсједника Володимира Зеленског на Генералнојскупштини Уједињених нација, саопштило је министарство, преноси Индекс.хр.

Зеленски је у обраћању рекао да Кијев „напорно ради на очувању копнених рута за извоз житарица“ ​​и да „политички театар“ око увоза житарица само помаже Москви, која је прошле године напала Украјину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана