Пољска тражи савезнике за потраживање ратне репарације од Њемачке

Танјуг
Пољска тражи савезнике за потраживање ратне репарације од Њемачке

АТИНА - Позивима упућеним Грчкој и другим европским земљама као потенцијалним савезницима, високи пољски званичници најавили су данас да планирају да прошире кампању у којој се од Њемачке тражи велика репарација за штету коју су нацисти причинили током Другог свјетског рата.

Пољска је прошле године формално тражила компензацију у износу од 1.300 милијарди долара, што је скоро једнако годишњем бруто домаћем производу Пољске, док Грчка потражује више од 300 милијарди долара за штету насталу под окупацијом њемачких нациста током Другог свјетског рата, преноси АП.

Њемачка тврди да су захтјеви за одштету ријешени након рата, али Аркадиуш Муларчик, замјеник пољског министра спољних послова, изјавио је данас да ће његова влада наставити да сарађује са другим земљама које су страдале под нацистичком окупацијом.

-Штета и губици су неспорни. Подаци су неспорни: побијено је 5,2 милиона Пољака. Послије рата, становништво Пољске се смањило за 11,4 милиона људи, а 2,1 милион пољских грађана је искоришцћено за ропски рад - рекао је Муларчик у Атини, на конференцији за новинаре посвећеној репарацији.

Бивши грчки предсједник Прокопис Павлопулос рекао је да није спорно да се Њемачка извинила за своје поступке, поступајући са интегритетом.

- Њемачки званичници увијек присуствују догађајима којима се обиљежавају схећања на жртве нацистичких злочина у Другом свјетском рату. То је за сваку похвалу, али то не може да негира захтјеве за компензацију - рекао је Павлопулос.

Захтјеви Грчке за ратну репарацију су званично обновљени 2019. године под претходном љевичарском владом, а посљедња конзервативна администрација поручила је да сматра да то питање остаје неријешено, иако није јавно вршила притисак на званични Берлин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана