Пољска суспендовала увоз украјинског жита најраније до јула

ГС
Пољска суспендовала увоз украјинског жита најраније до јула

ВАРШАВА - Украјинско жито ће имати дозволу само за транзит кроз Пољску “најмање до јула”, рекао је замjеник министра пољопривреде Пољске Јануш Ковалски.

Украјинско пољски споразум о житу је први корак у рjешавању пољопривредне кризе у Пољској због великог уплива јефтиних украјинских житарица у Пољској, навео је Ковалски.

- Сви производи морају проћи кроз Пољску, али не смију ићи на штету пољских пољопривредника, произвођача и тако изазвати кризу са храном -поручио је он.

Пољски пољопривредници протестовали су  због великог прилива украјинских житарица јер сматрају да је то пријетња за њихово домаће тржиште, пренио је “Кијев индепендент”. Јефтино украјинско жито преплавило је ЕУ тржиште, па је уз помоћ ЕУ избјегнуто плаћање царине и квота за увоз, како би се одржао украјински пољопривредни сектор функционалним.

Ниске цијене жита биле су изазовне за локалне купце и трговце, због чега су домаћи произвођачи остављени по страни. Неспоразум двије земље ријешен је током посјете предсједника Украјине Володимира Зеленског Пољској 5. априла.

- Разговарали смо о питањима која се тичу пољских и украјинских пољопривредника. Нашли смо решење - изјавио је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана