Пољска се укључује у сукоб Украјине и Русије?

Б92
Пољска се укључује у сукоб Украјине и Русије?

ВАРШАВА - Пољска би могла да обори руске ракете које лете кроз украјински ваздушни простор у правцу пољске границе. Влада у Варшави је саопштила да разматра ову могућност, али за сада само на "нивоу идеје".

На маргинама самита НАТО-а у Вашингтону, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски потврдио је да је то питање дио заједничког одбрамбеног споразума који су Пољска и Украјина потписале раније ове недјеље. Приједлог је иницијатива Кијева, а Пољска сада разматра ову могућност јер то захтјева потписани споразум.

Пољска тврди да има право да обара ракете које су, вјероватно грешком, нарушиле њен ваздушни простор на путу ка циљевима у западној Украјини. Међутим, проблем је што би рушење над пољском територијом представљало пријетњу за становништво пограничних подручја и њихову имовину.

"Украјинци нам кажу: Молим вас, нама је у реду да то урадите док су пројектили изнад наше територије када постоји непосредна опасност да ће пројектили прећи пољску границу. Чини ми се да би то потпадало под закон. самоодбране, али за сада још провјеравамо ту идеју“, рекао је Сикорски.

Његова изјава није у складу са опрезнијим приступом Владислав Косиниак-Камисз. Замјеник пољског премијера и министар одбране рекао је почетком недјеље да би за такав потез био "потребан претходни договор са НАТО-ом због ризика од ескалације. Пољска неће донијети ову одлуку једнострано без претходне одлуке НАТО-а", рекао је он пољском радију.

Његов колега Сикорски потврдио је у Вашингтону да неке ракете лансиране из Санкт Петербурга ка западној Украјини накратко пролазе кроз Бјелорусију и Пољску. То је временски оквир од око 40 секунди, тако да Пољска нема много времена да реагује. Међутим, предлаже се да Пољска обори ракете које пролазе кроз западну Украјину у правцу Пољске. Руска ракета се грешком срушила у близини пољског Бидгошча, на срећу без икаквих посљедица. Мјесец дана раније, свијет је накратко био на ногама када се руска ракета срушила у близини границе, убивши два држављанина Пољске.

Марек Свиерцзински, пољски аналитичар, рекао је за "ББЦ" да би то могло бити веома опасно за Пољску. "Без значајне подршке НАТО-а, које нема, тај украјински приједлог могао би да буде веома ризичан. Наиме, могло би доћи до руског одговора", истакао је Свиерцзински, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана