Пољска премјешта 1.000 војника на источну границу због бојазни од "Вагнера"

Танјуг
Пољска премјешта 1.000 војника на источну границу због бојазни од "Вагнера"

ВАРШАВА - Пољска је почела да премјешта више од 1.000 војника на исток земље, саопштио је министар одбране Мариуш Блашчак. Овај потез услиједио је усљед све веће забринутости те чланице НАТО да би присуство припадника "Вагнера" у Белорусији могло би да доведе до повећања напетости на граници, јавио је Ројтерс.

Одлука руског предсjедника Владимира Путина да понуди припадницима приватне војне компаније "Вагнер" да пређу у Бjелорусију, изазвала је бојазан код источних чланица НАТО да ће њихово присуство довести до веће нестабилности у региону, наводи агенција.

-Више од 1.000 војника и скоро 200 јединица технике из 12. и 17. механизоване бригаде креће ка истоку земље - написао је Блашчак на Твитеру, истичући да је то „демонстрација спремности Пољске да одговори на покушаје дестабилизације у близини границе“.

Прошле недјеље Пољска је саопштила да ће послати 500 полицајаца како би појачала безбједност на граници са Белорусијом.

У суботу је један од команданата "Вагнера" рекао да се припадници те приватне војне групе спремају да пређу у Белорусију.

Пољска посљедњих недјеља биљежи пораст броја миграната који покушавају да пређу бјелоруску границу, а према подацима граничне службе, више од 200 људи покушало је у петак да илегално пређе границу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана