Пољска: Опозиција сматра министра одбране одговорним за ракетирање

Tanjug
Foto: NBC

ВАРШАВА - Главна пољска опозициона партија Грађанске коалиције саопштила је данас да би министар одбране Мариуш Блашчак требало кривично да одговара за непоштовање дужности, након што је оптужио војску да није обавијестила владу о могућем ракетирању земље у децембру.

    С обзиром на рат у сусједној Украјини и погибије двојице Пољака прошлог новембра, како је Варшава закључила, од посљедица погрешно испаљене украјинске противваздушне ракете, национална безбједност је кључно питање у Пољској уочи избора који ће бити одржани касније ове године, пренио је Ројтерс.

    Владајућа партија Право и правда (ПиС) је истакла јачање оружаних снага у оквиру изборне кампање, обећавајући да ће удвостручити величину војске и потрошити четири одсто БДП за одбрану у 2023. години.

    Локални медији су недавно објавили да је пронађен војни објекат у шуми на сјеверу Пољске у априлу био руски КХ-55 пројектил.

    Блашчак је јуче рекао да је инспекција коју је затражио након што је предмет пронађен показала да је Оперативна команда Оружаних снага примила информације од Украјине о могућем пројектилу у правцу Пољске, али није предузела одговарајуће мјере.

    Цезари Томчик из партије Грађанске коалиције је казао новинарима да Блашчак пребацује кривицу за инцидент на војску.

    "Данас ћемо поднети обавештење канцеларији тужилаштва о могућем злочину који је починио министар Блашчак у вези са неиспуњавањем својих дужности", рекао је Томчик, члан опозиционе партије Грађанске платформе.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана