Пољска ојачава источну границу због присуства Вагнер групе у Бјелорусији

Анадолија
Foto: Илустрација

ВАРШАВА- Замјеник пољског премијера Јарослав Качињски рекао је да је Влада Пољске одлучила ојачати источну границу земље због присуства руске паравојне Вагнер групе у Бјелорусији.

Говорећи након састанка комитета за безбједност, Качински, који је и шеф пољске владајуће странке Право и правда, рекао је да у сусједној земљи можда има 8.000 бораца Вагнер групе.

"Због тога су донесене одлуке у циљу јачања одбране источне границе Пољске, рекао је он.

Објаснио је да ће мјере укључити појачање пољских снага стационираних у близини границе и изградњу баријера у региону.

Качински је истакао да присуство плаћеничке групе у Бјелорусији представља опасност не само за Украјину, већ и за сусједне земље попут Литваније и Пољске.

Он је рекао да би присуство Вагнер групе у Бјелорусији могло означавати нову фазу хибридног ратовања.

У суботу је паравојна група Вагнер оптужила Министарство одбране Русије за напад на њене борце.

Потом је оснивач Вагнер групе Јевгениј Пригожин прогласио "Марш правде" и са својим снагама прешао украјинску границу и ушао у руски град Ростов на Дону, гдје су заузели кључне војне објекте.

Пригожин је поручио да ће његови борци кренути ка Москви, што је навело Кремљ да пооштри мјере безбједности у различитим регионима Русије.

Касније је казао да су његови борци одлучили да се врате како би избјегли крвопролиће када су били на 200 километара од Москве, док је бјелоруски предсједник Александар Лукашенко рекао да је разговарао са шефом Вагнера уз пристанак Владимира Путина, предсједника Русије, а Пригожин је прихватио договор о деескалацији.

У складу с договором постигнутим уз посредовање Лукашенка којим је криза смирена касно у суботу, надлежне институције Руске Федерације затвориле су кривични поступак против Пригожина, који се налази у Бјелорусији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана