Пољска од Њемачке тражи одштету за Други свјетски рат: За Берлин је то питање затворено

GS
Foto: AA

Њемачка је одбацила најновији позив пољске националистичке владе за големим репарацијама за Други свјетски рат одговоривши на дипломатску ноту да је то питање затворено, саопштило је данас министарство вањских послова у Варшави.

Без преговора

Пољска своје губитке у Другом свјетском рату процјењује на 1.40 билиона долара те захтијева одштету од Њемачке, али Берлин је више пута одговорио да су сва финанцијска потраживања повезана с ратом намирена.

- По њемачкој влади, питање репарација и одштете за ратне губитке остаје затворено те она не намјерава ући у преговоре о том питању - саопштило је пољско министарство вањских послова.

- Влада Републике Пољске наставиће своје напоре за подмирењем дугова произашлих из њемачке агресије и окупације од 1939. до 1945. године - стоји у саопштењу.

Током рата је убијено око шест милиона Пољака, укључујући три милиона пољских Жидова, а Варшава је након побуне 1944. сравњена са земљом, при чему је погинуло око 200.000 људи. Године 1953. тадашња комунистичка власт Пољске под притиском Совјетског Савеза одустала је од свих захтјева за ратном одштетом јер је Москва Источну Њемачку, такође совјетски сателит, жељела ослободити било каквих обвеза.

ПиС је оживио захтјеве

Владајућа пољска националистичка странка Право и правда (ПиС) сматра да је тај договор неважећи јер Пољска није могла испреговарати праведну накнаду. ПиС је оживио захтјеве за компензацијом након преузимања власти 2015. године, промичући пољску ратну жртву.

Борбени став према Њемачкој, којим се ПиС често користи да мобилизира своје бираче, угрозио је односе Варшаве и Берлина.

Јарослав Кацзински, челник ПиС-а, у разговору за њемачки Билд 2020. рекао је како би Пољска требала тражити репарације и од Москве, која је 1939., као Совјетски Савез, с Берлином договорила подјелу Пољске у склопу споразума Молотов-Риббентроп, што је 1993. открио бивши руски предсједник Борис Јељцин.

Кацзински је у том разговору рекао како би Русија требала платити одштету, но да је она неуспоредива с Њемачком, која је демократска и у њој "вриједе закон и морал", што се не може рећи за аутократску Русију.

- Не мислим да ће наша генерација икада видјети да се Москва суочава са својом одговорношћу - казао је тада, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана