Пољска формира коалицију држава спремних да Кијеву пошаљу "леопарде"

ГС/АГЕНЦИЈЕ
Пољска формира коалицију држава спремних да Кијеву пошаљу "леопарде"

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 334 дана. Њемачка шефица дипломатије поручује да се Берлин не би противио томе да Варшава пошаље Кијеву своје тенкове "леопард 2“. Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је да ће његова земља тражити од Њемачке званичну дозволу да пошаље тенкове те да Пољска формира коалицију држава спремних да их пошаљу.

Лавров: Украјинци криви за штету на цивилним инфраструктурним објектима

Русија не гађа украјинску цивилну инфраструктуру и сва штета је резултат криминалних поступака Кијева, који размјешта тешко наоружање и системе противваздушне одбране у насељеним подручјима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

-Не гађамо цивилну инфраструктуру и за то постоје бројне потврде. Све што се дешава у смислу штете на цивилној инфрастуктури у Украјини је усљед криминалних поступака режима у Кијеву, који већ мјесецима намјерно поставља тешко наоружање и системе противваздушне одбране у насељена подручја  рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Јужноафричке Републике Наледијем Пандором у Преторији.

С тим у вези, Лавров је поменуо бившег помоћника предсједника Украјине Алексеја Арестовича, који је признао да је пројектил украјинске противваздушне одбране изазвао дјелимично рушење стамбене зграде у Дњепропетровску, у којем је погинуло неколико људи, јавио је ТАСС.

-У западним медијима је тек неколицина случајева у којима смо оптужени за намјерну употребу оружаних снага против цивилне инфраструктуре. Али сваки такав случај се користи за сталне вишедневне, а не вишеседмичне спекулације о томе колико су Руси лоши - додао је Лавров.

 

Беч неће испоручити смртоносно наоружање

Аустрија не учествује у испоруци смртоносног оружја Украјини, рекао је данас аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

-Ми, Аустрија, као неутрална земља, не можемо да учествујемо у овоме, али не спречавамо друге - рекао је Шаленберг новинарима у Бриселу.

Он је додао да Аустрија веома пажљиво прати дебату између Њемачке и Француске и испоруци тешког наоружања Кијеву, пренио је "Спутњик".

Наришкин: Украјинци праве залихе наоружања у нуклеаркама

Постоје поуздани докази да украјинска војска на територијама нуклеарних електрана прави залихе наоружања и муниције које је добила од Запада, рекао је изјавио директор руске Спољне обавјештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин.

Он је рекао да то обухвата системе ХИМАРС И МЛРС, противваздушну одбрану, као и артиљеријску муницију великог калибра, пренио је "Спутњик".

Команда украјинске армије крије муницију и наоружање на територији атомских централа јер схвата да руске оружане снаге неће нападати територије нукелраних електрана због страха од нуклеарне катастрофе, додао је овај званичник.

Пољска ће тражити од Њемачке дозволу да Кијеву пошаље „леопарде“

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је данас да ће његова земља  тражити од Њемачке званичну дозволу да пошаље тенкове „леопард“ у Украјину, преноси Ројтерс.

Моравјецки није прецизирао када ће бити упућен овај захтјев, али је рекао да Пољска формира коалицију држава спремних да пошаљу њемачке тенкове.

Ако не буде имала дозволу Берлина, Варшава ће донијети сопствене одлуке, рекао је он, не износећи више детаља, наводи британска агенција.

-Чак и ако, на крају, не добијемо ову дозволу, ми, унутар ове мале коалиције, чак и без Њемачке у њој, предаћемо наше тенкове Украјини, заједно са осталима - нагласио је Моравјецки.

Борељ се нада усвајању нове војне помоћи Кијеву

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да се нада да ће чланице Уније усвојити додатну војну помоћ Украјини у вриједности од 500 милиона евра на данашњем састанку министара спољних послова.

Борељ је по доласку на састанак у Бриселу рекао да се нада да ће 27 чланица постићи договор о средствима из Европског механизма за мир.

Мађарско Министарство спољних послова и владин портпарол нису одговорили на питања о извјештајима од прошле седимице у којима се наводи да је Будимпешта унапријед блокирала овај потез.

Дипломатски извори су рекли да земље ЕУ раде на десетом пакету санкција Русији, које би требале да ступе на снагу сљедећег мјесеца, али се одлука о томе не очекује данас.

Министри ће разговарати и о употреби замрзнуте руске имовине у Европи, укључујући 300 милијарди евра резерви Централне банке Русије, за обнову Украјине од ратних разарања.

Очекује се да ће министри додати још појединаца на листу санкционисаних лица у Ирану због кршења људских права.

Рјабков: Нова амбасадорка САД у Русији долази у Москву наредних дана

Нова амбасадорка САД у Русији, Лин Трејси, допутоваће у Москву наредних дана, изјавио је данас замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Рјабков је рекао да тренутна ситуација није погодна за одређивање новог датума за сједницу руско-америчке консултативне комисије о Споразуму о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања Нови СТАРТ.

-Тренутна ситуација је обесхрабрујућа за одређивање новог датума, посебно имајући у виду тренд ескалације у акцијама и реторици САД - нагласио је Рјабков, пренио је ТАСС.

Претходни амбасадор САД у Русији Џон Саливен, напустио је Москву након што му је 4. септембра прошле године завршен мандат, а именован је за амбасадора у Русији у децембру 2019. године. Посљедњи састанак консултативне комисије о Новом СТАРТ-у одржан је у октобру 2021. године.

Русија је почетком августа прошле године саопштила да отказује америчке инспекције, предвиђене на њеним војним локацијама у оквиру уговора Нови СТАРТ, наводећи да је то одговор на америчко спречавање сличних руских инспекција у САД.

 Уговор Нови СТАРТ потписан је 2010. године и ограничава арсенале двије земље на максимум од по 1.500 нуклеарних бојевих глава, што је смањење од готово 30 одсто у односу на претходни лимит, одређен 2002. године.

Уговором се ограничава и број ракета и тешких бомбардера на 800.

Руски предјседник Владимир Путин продужио је у јануару 2021. уговор на пет година, до 2026.

Мишел: ЕУ да утврди начин коришћења средстава руске банке за обнову Украјине

Предсједник Европског савета Шарл Мишел позвао је лидере земаља чланица ЕУ да се ангажују у разговорима о коришцћењу одузетих средстава руске централне банке, у вриједности од 300 милијарди долара, за обнову Украјине, објавио је данас Фајненшел тајмс.

Мишел је рекао да треба утврдити начин управљања замрзнутим средствима руске централне банке, ради остваривања профита који би затим могао да буде намијењен за обнову Украјине, наводи лист.

-То је питање правде и правичности и то се мора учинити у складу са правним принципима - рекао је Мишел, преноси Ројтерс.

ЕУ блокирала је 300 милијарди евра резерви руске централне банке лани у новембру, у оквиру увођења санкција према Русији због напада на Украјину.

Бербок: Немачка неће спречавати Пољску да пошаље тенкове Украјини

Њемачка неће стајати на путу Пољској, уколико Украјини пошаље тенкове њемачке производње "леопард", изјавила је данас немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Упитана да прокоментарише шта ће се десити ако Пољска пошаље тенкове "лепоард" без одобрења Њемачке, Бербок је за француску телевизију "LCI" рекла да за сада то питање није постављено, али да, уколико се Берлин буде питао, неће стајати на путу, пренио је "Дојче веле".

-Знамо колико су важни ти тенкови и зато о томе разговарамо са партнерима. Потребно је да омогућимо да се сачувају људски животи и да се ослободи украјинска територија - додала је Бербок.

Претходних дана водила се дебата између Њемачке и САД око тога да ли ће се слати западни тенкови у Украјину, а Вашингтон је тражио од Берлина да дозволи НАТО земљама које посједују "леопарде" да да дозволу за слање.

Са друге стране, извор из владе у Берлину је рекао да ће Њемачка то учинити уколико Вашингтон прво пошаље своје тенкове Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана