Пољопривредници избацили ђубриво и блокирали улице

Срна
Пољопривредници избацили ђубриво и блокирали улице

ПРАГ - Чешки пољопривредници избацили су ђубриво испред канцеларија Владе и тракторима су блокирали улице Прага, усљед обновљених захтјева за додатну подршку, мање бирократије и обуставу јефтиног увоза у ЕУ.

Чешки пољопривредници су у склопу свог трећег протеста од средине прошлог мјесеца рано јутрос изашли на улице Прага, гдје су поставили више стотина трактора дуж обале ријеке и пута који води ка канцеларијама администрације, чиме су отежали и блокирали саобраћај.

Полиција је саопштила да су пољопривредници избацили ђубриво, након чега је извршено неколико хапшења.

Министар пољопривреде Марек Виборни рекао је да власти неће подлећи притиску.

"Спреман сам на поштене разговоре са пољопривредницима. Очекујем искрен приступ организатора протеста који су обећали да неће блокирати саобраћај у Прагу. Не сматрам да је избацивање ђубрива на трамвајске шине дио тог приступа", истакао је Виборни.

Пољопривредници из свих дијелова ЕУ од почетка године су изашли на улице са захтјевом за уклањање забрана уведених "Зеленим планом" за борбу против климатских промјена и поновно увођење царина на пољопривредне производе из Украјине.

Више хиљада пољских пољопривредника протестовало је јуче испред канцеларија премијера Доналда Туска у Варшави, гдје су палили гуме и бацали петарде. Пољопривредници су током протеклог мјесеца у Бриселу палили гуме док је у згради трајао састанак министара пољопривреде ЕУ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана