Пољаци блокирају испоруку помоћи Украјини

ГС
Foto: Илустрација

Бројне добротворне и међународне организације које испоручују помоћ траже било какав знак наде док се напетости повећавају због вишемјесечне блокаде на пољској граници. Они упзоравају да ће таква ситуација дати Русији “способност да убија украјинске војнике и терорише цивиле неколико недјеља дуже“.

Према агенцији Асошиејтед прес у суботу су камиони који иду на украјинско ратиште заглављени у миљама дугом реду на граници са Пољском. Касни и испорука компоненти за прављење дронова за борбу против руских снага.

Пољски демонстранти кажу да је њихова егзистенција угрожена након што је ЕУ недавно ублажила правила транспорта и тврде да су украјинске камионџије угрозиле њихов посао.

Двије хуманитарне организације, фондација КОЛО, која помаже украјинској војсци у технологији на бојном пољу, и “Цоме Бацк Аливе”, највећа украјинска добротворна организација која снабдева војску опремом, кажу да је пољска блокада веома штетна и да ће имати озбиљне посљедице.

Фондација КОЛО каже да је 200 камионета потребних за транспорт муниције и евакуацију рањених блокирано на пољској граници. “То значи да ће руска војска имати могућност да убија украјинске војнике и терорише цивиле још неколико недјеља“, рекао је Задорожњи.

Иако нема јасне резолуције на видику, промјена руководства у Варшави даје одређени оптимизам. Доналд Туск, лидер пољске опозиционе странке Грађанска платформа и вјероватно следећи премијер, жели да се позабави блокадом. Очекује се да ће он отићи на блокаду, преноси Б92.

“Тражићемо рјешења која би требало да задовоље пољске превознике, али нећемо толерисати никакве догађаје који угрожавају пољску безбједност. Ко их је инспирисао или иницирао?”, упитао је Туск је у петак, истичући да је Украјина стратешка тачка за Пољску.

Кључни захтјев пољских демонстраната је да се врати систем издавања дозвола украјинским превозницима за рад у ЕУ.

“Не видимо никакво свјетло у тунелу, не видимо да било која власт, било која влада или комисија ЕУ заиста обраћа пажњу на ово“, рекао је Дариуз Матулевиц, шеф удружења камионџија у Шћећину, граду у западној Пољској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана