Политико: Све чешће злоупотребе новца ЕУ

Танјуг
Политико: Све чешће злоупотребе новца ЕУ

БРИСЕЛ - Трка у трошењу фондова Европске уније прије истека рока показује да је дошло до пораста броја земаља које су погрешно потрошиле новац, саопштио је финансијски надзорни одбор ЕУ.

Како преноси Политико, истраге о 196 милијарди евра средстава исплаћених из буџета ЕУ у 2022. откриле су да постоје неправилности повезане са 4,2 одсто, што је више у односу на три процента годину дана раније, наведено је у извјештају Европског ревизорског суда (ЕЦА).

Земље могу да траже исплате у оквиру претходног буџетског циклуса до краја ове године, док новац из фонда за опоравак након пандемије мора бити потрошен до 2026. године.

-Администрације у државама чланицама биће под много већим притиском да брзо потроше новац. Овог пута проблем је у томе што има много више новца који се може потрошити у кратком временском периоду - рекао је предсједник ЕЦА Тони Марфи за Политико.

Он је оцијенио да то „повећава ризик од грешака или неоптималних пројеката, или, у најгорем случају, значи и превару”.

Ревизори су такође открили проблеме у 11 од 13 грантова за опоравак након пандемије исплаћених 2022. године, у износу од 47 милијарди евра.

Грешке забиљежене у редовним програмима ЕУ кретале су се од тврдњи о неприхватљивим трошковима до лошег поштовања ЕУ и националних правила о набавкама и државној помоћи, а у 14 случајева сумње на превару.

Како се наводи, у једном случају пољопривредник у Италији затражио је пољопривредне субвенције за парцелу за коју се тврдило да су на њој стабла лимуна, али је ревизија утврдила да тамо нема дрвећа.

Што се тиче фонда за опоравак, ревизори су открили 15 од 281 циља, за које су исплаћени грантови за опоравак, а нису на задовољавајући начин испуњени, нису били квалификовани за финансирање или је мера касније поништена.

-Ми тврдимо да су све исплате у 2022. извршене исправно - рекао је портпарол Комисије, одбацујући налаз ЕЦА.

Ревизори брину да се Италија и Шпанија, које су међу највећим корисницима новца ЕУ за опоравак, боре да потроше редовна средства ЕУ која су им додијељена.

Италијанске власти су потрошиле 67 одсто, а Шпанија 57 одсто кохезионих фондова, што поставља питања о њиховој способности да на вријеме и на одговарајући начин потроше новац за опоравак ЕУ, оцјењује бриселски портал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана