Политико: Расте подршка Путину у Европи

Танјуг
Политико: Расте подршка Путину у Европи

БРИСЕЛ - Подршка руском предсједнику Владимиру Путину расте у земљама централне Европе и пријети да се прошири и на Чешку Републику, наводи портал Политико.еу и наглашава да се у бриселским круговима прогнозира да ће проруски блок у срцу Европе наставити да расте у 2025. години.

Лидери средњоевропских држава који су наклоњени Русији, међу којима предњаче мађарски премијер Виктор Орбан и његов словачки колега Роберт Фицо, сљедеће године ће се придружити још једно познато лице - бивши премијер Чешке Републике Андреј Бабиш, који, према резултатима анкета, поново доживљава политички успон, наводи бриселски портал.

Иако је Бабиш мање идеолошки ригидан од Орбана или Фица, чврсто је окренуо своју странку удесно и понавља реторику својих колега у Мађарској и Словачкој.

Попут Орбана, Бабиш тврди да не би било рата у Украјини да је Доналд Трамп био на челу САД и вјерује да би побједа републиканског кандидата на новембарским предсједничким изборима осигурала мир.

По угледу на словачког премијера Фица, чешки могул Бабиш је претходно сигнализирао да се залаже за смањење подршке Украјини.

Највиши чешки званичници покушали су да дискредитују Бабиша као контроверзног тајкуна у домену пољопривреде који је био премијер од 2017. до 2021. године и представе га као особу која је "у Орбановом џепу" откако је његова странка Акција незадовољних грађана (АНО) ове године у Бриселу приступила Орбановој новој екстремно десној, анти-мигрантској фракцији Патриоте.

"Покрет АНO је само марионета Виктора Орбана. Јасно је да су пронашли пријатеље међу про-руским националистима и ксенофобима у Европском парламенту," оцијенио је чешки министар спољних послова Јан Липавски у разговору за Политико.еу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана