Политико: Ових шест питања Такер је морао поставити Путину

Танјуг
Политико: Ових шест питања Такер је морао поставити Путину

Европски портал "Политико" објавио је данас шест питања за која наводи да је амерички водитељ Такер Карлсон требало да постави у интервјуу са руским предсjедником Владимиром Путином.

Прво питање односи се на чињеницу да је руски историчар Јуриј Дмитријев у затвору "по оптужбама за које ЕУ каже да су измишљене":

"Зашто су кредибилни руски историчари, као што је хроничар Стаљиновог доба Јуриј Дмитријев, у затвору, по оптужбама за које ЕУ каже да су измишљене? Руски историчар Анатолиј Разумов, који је такође деценијама радио на идентификацији оних које су убили Стаљинови џелати, каже да су ваше власти вратиле сат у доба комунизма и да злоупотребљавају историју. Не значи ли то да мијењате историју у политичке сврхе?".

Друго питање се односи на то што појединим опозиционим политичарима није дозвољено да се кандидују на предсједничким изборима:

"Зашто не дозволите да се озбиљни и кредибилни кандидати кандидују против вас на изборима? Чини се да опозиционе личности и ваши критичари имају гадну навику да буду убијени, попут Бориса Њемцова, који је неколико пута упуцан у близини Црвеног трга, или да буду тровани и заврше у затвору као Алексеј Наваљни. У најмању руку, ово је несрећнији образац који сугерише да немате контролу, а у најгорем случају сугерише да је све ово оркестрирано. Да ли сте одговорни за ова убиства и затварања?".

У трећем питању Политико се бави неуспјелом побуном оснивача паравојне групе "Вагнер" Јевгенија Пригожина:

"Да ли сте били изненађени када се ваш стари пријатељ из Санкт Петербурга, шеф Вагнера Јевгениј Пригожин, окренуо против вас? Рекли сте послије авионске несреће у којој је погинуо да је 'направио озбиљне грешке у свом животу'. О којим грешкама је ријеч и да ли је највећа та што је критиковао вас и ваше генерале због начина на који се води рат против Украјине? Да ли сте наредили његово убиство?"

У четвртом питању, Политико би у потенцијалном интервјуу питао Путина због чега не може да толерише "независне медије", а у петом како објашњава то што су затворени или преминули "у чудним околностима" неки научници који су учествовали у програму развоја хиперсоничне ракете.

Шесто питање односи се на инциденте на полуострву Крим 2014. године и изјавама руског предсједника који је, уочи инвазије на Украјину 2022. године, негирао да постоје такви планови:

"Са тим искуством, зашто би неко вјеровао било чему што кажете сада?

Такер Карлсон је синоћ објавио интервју са Путином у којем је руски предсједник, између осталог, говорио о историји Русије и Украјине, ширењу НАТО-а на исток, узроку сукоба у Украјини, могућем мирном рјешењу, али и о уништавању гасовода Сјеверни ток, поновном успостављању комуникације са САД и америчком новинару Евану Гершковичу који је затворен у Русији по оптужбама за шпијунажу, које његов послодавац и Бијела кућа одбацују.

Путин је у интервјуу истакао да је веома тешко побиједити САД у пропагандном рату зато што, како је рекао, Америка контролише "све свјетске и многе европске медије". 

Према његовим ријчима, "крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције".

Интервју је досад погледало више од 100 милиона људи.

Прочитајте и:

Интервју Путина Карлсону за девет сати имао више од 70 милиона прегледа

Волш: Путин давао интелигентне одговоре, Бајден неповезано брбљао

Карлсон послије интервјуа с Путином: Америком владају лудаци!

Путин у интервјуу Карлсону: Глобални рат не долази у обзир; Срби посебан и нама близак народ

Објављен најишчекиванији интервју са Путином: Украјинци се осjећају као Руси - опет ће се ујединити руски народ

Такер Карлсон објавио прву фотографију из интервјуа са Путином

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана