Политико: Кампања Урсуле фон дер Лајен за реизбор почела незгодно

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ- Кампања Урсуле фон дер Лајен за реизбор на позицију предсједнице Европске комисије (ЕК) почела је незгодно са нападима ривала, али и партијских колега, преноси "Политико".

Као једини кандидат највеће европске политичке снаге, Европске народне партије (ЕПП), Фон дер Лајен је први напад у кампањи добила од колеге Тјерија Бретона, комесара Европске уније за унутрашње тржиште.

"Упркос њеним квалитетима, Урсула фон дер Лајен је у мањини унутар своје партије, дјелује као да ЕПП не вјерује у сопственог кандидата", написао је Бретон прошле недјеље на платформи "Икс".

Иако је Бретон, који виђа Фон дер Лајенову на недјељним састанцима, добио прекор из ЕК и из Макроновог кабинета, штета је направљена.

Затим је предсједник ЕПП и шеф посланичке групе те странке у Европском парламенту (ЕП) Манфред Вебер наредио тој групи да подржи вишестраначку тужбу ЕП против ЕК поводом њене одлуке да се одмрзну 10 милијарди евра Мађарској, које су биле замрзнуте због недостатка владавине права у тој земљи.

"Њено цjенкање са Орбаном за његову подршку Украјини за 10 милијарди евра учинили су је рањивом за нападе ЕП, гдjе ће јој будућа већина можда бити врло танка", рекао је анонимни званичник ЕУ за "Политико".

Иако постоји искушење да настави да се држи својих дужности и бере плодове своје препознатљивости на међународној сцени, Фон дер Лајен ће, према правилима ЕК, морати да одвоји те активности од своје кампање.

Она је дужна да присуствује на најмање седам догађаја кампање у различитим европским државама, што потенцијално укључује дебате уживо, за које се и даље није изјаснила да ли ће учествовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана