Политико: Калас фаворит за наследника Бореља, у трци и Де Кро, Бетел, Сикорски...

Tанјуг
Foto: Миа.мк

БРИСЕЛ- Све је већа гужва у трци за новог високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, у чију надлежност спада и дијалог Београда и Приштине, а као фаворит за насљедника Жозепа Бореља на тој функцији помиње се премијерка Естоније Каја Калас.

Поред ње, помињу се и белгијски премијер Александер Де Кроа, бивша премијерка Белгије Софи Вилмес, шефови дипломатија Луксембурга и Пољске Ксавијер Бетел и Радослав Сикорски и бивши премијер Ирске Мајкл Мартин.

У систему ЕУ највиша позиција је предсједник Европске комисије, а како се очекује да ће Европска народна партија (ЕПП) остати највећа политичка групација у Европском парламенту након избора, ова функција ће највјероватније и припасти ЕПП, чији је водећи кандидат актуелна предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен. 

Социјалисти, који ће вјероватно завршити на другом мјесту после избора, моћи ће да предложе предсједника Европског савета, а како пише Политико, очекује се да ће функција високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику припасти политичкој групацији Обновимо Европу, чији је један од чланова и странка Препород француског председника Емануела Макрона.

Међу именима које се највише помиње у Бриселу за наслједника Бореља је естонска премијерка Каја Калас. 

Како наводи Политико, позивајући се на троје неименованих француских званичника директно упознатих са преговорима о будуćем шефу европске дипломатије, кабинет Макрона разматра Калас за наследника Бореља, али француски предсједник држи све опције отворене. 

„Постоји добро разумјевање између Макрона и Калас, она је омиљена и имају сличне тачке гледишта“, рекао је неименовани помоћник из Обновимо Европу. 

Он је додао да се Калас сматра „снажном личношћу“ у групацији Обновимо Европу и да њен глас има утицај изван њене земље. 

Високо позиционирани званичник из источне Европе рекао је да су естонске колеге потврдиле да је Макрон одобрио долазак Калас на ову функцију почетком године. 

Међутим, напомиње Политико, далеко од тога да су ствари завршене. 

Међу чланицама ЕУ које су географски удаљене од Русије влада распрострањено неповјерење у критичку реторику балтичког региона према Русији, а постоји и бојазан да би се Калас превише фокусирала искључиво на Русију, а да не би обраћала пажњу на остатак свијета. 

Неименовани дипломата из јужне Европе рекао је да види логику да неко из источне Европе добије овај посао, али да је потребно да шеф дипломатије буде неко ко ће говорити и о Африци или Јужној Америци, „а не само о Русији“.

Друго име које се помиње је белгијски премијер Александер де Кро, за којег је мало вјероватно да ће остати на тој функцији након избора у Белгији 9. јуна, али он је далеко од фаворита. 

Како наводи Политико, то је прије свега због тога што ће Белгији бити тешко да га именује као свог европског комесара, с обзиром на то да се очекује да ćе његова странка изгубити на изборима.

Искуство које је Европа имала са актуелним предсједником Европског савета, либералом из Белгије Шарлом Мишелом, није било сјајно, а на истоку Европе постоји осеćај да су земље Бенелукса у прошлости имале приличан удио на високим позицијама ЕУ.

Име бивше премијерке Белгије Софи Вилмес, која се повукла 2022. године како би бринула о болесном супругу, почело је да се повезује са функцијом шефа европске дипломатије. 

Вилмес се кандидовала на изборима за ЕП на врху листе франкофоне странке Реформски покрет. 

Међутим, њен главни фокус је на белгијској политици, а локални званичници очекују да ćе искористити европску сцену као начин да се врати у унутрашњу политику Белгије, потенцијално чак и као премијерка. 

Њени блиски односи из прошлости са Мишелом могли би да представљају слабост у покушају да добије високо позиционирани посао у Бриселу. 

 

Многе забринутости које постоје у вези са Белгијанцима односе се и на актуелног министра спољних послова Луксембурга Ксавијера Бетела.

Као и у случају Де Кроа, постоје и други у Луксембургу који желе место европског комесара, али још важније,  европске дипломате и званичници страхују да Бетел можда није најбољи дипломата за тај посао јер има тенденцију да „одступи од сценарија“. 

„Изгледа као одличан момак за дружење уз пиво, али сумњам да би му многи за столом поверили спољне послове“, рекао је неименовани високо позиционирани дипломата ЕУ.

Вјерује се и да пољски министар спољних послова Радослав Сикорски жели да добије високо позиционирани посао у ЕУ. 

За Сикорског, који је и фаворит да буде први европски комесар за одбрану, кажу да је отворен и за друга радна места, као што је комесар за проширење или шеф европске дипломатије. 

Међутим, наводи Политико, постоји велика препрека с којом се овај политичар суочава, а то је то што долази из групације ЕПП, а не Обновимо Европу,  што значи да је мало вероватно да ćе добити посао у спољној политици ако Фон дер Лајен или неки други политичар из ЕПП преузме мјесто лидера Комисије.

Такође, помиње се и бивши премијер Ирске Мајкл Мартин, чија је партија Фијана Фол део групације Обновимо Европу, а та странка, која је дио коалиционе владе у Даблину, прва има право да именује наредног комесара из Ирске. 

Мартин би, као неко ко предводи Фијану Фол од 2011. године и уз опште изборе који се назиру у Ирској, могао да очекује да ће се преселити у Брисел, иако би против њега могла да се покрену питања неутралности Ирске и недостатка војне подршке Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана