Политико: Естонија новцем ЕУ купује нову војну опрему, а своју стару шаље у Украјину

Танјуг
Политико: Естонија новцем ЕУ купује нову војну опрему, а своју стару шаље у Украјину

БРИСЕЛ - Савезници Естоније из Европске уније доводе у питање издвајање те земље из набавке оружја које шаље Украјини, сугеришући да буџет Талина далеко надмашује све остале, јер користи средства ЕУ за значајно унапређење своје војске кроз схему повраћаја новца, јавља Политико.

Како наводи Политико, Естонија инсистира на томе да су њени захтјеви за новим оружјем у складу с правилима о замјени виталне опреме и једноставно одражавају њене велике доприносе рату, али њени критичари примећују да би схема ЕУ била под великим притиском када би све земље, поготово оне веће, користиле исту методологију као Талин.

Иако су Литванија и Летонија такође дале сличне доприносе Украјини, и то у вриједности од око 400 милиона евра или више, њихови захтјеви према фонду далеко су мањи.

Политико наводи да је Естонија пронашла ''савршено легалан начин'' за замјену својих старих залиха, првенствено тако што није поднијела свој захтјев за донације ЕУ на основу вриједности старе опреме послате у Украјину, већ на темељу вриједности потпуно нове, замјенске опреме.

-Они шаљу своју стару опрему у Украјину и купују потпуно нови материјал за себе, финансиран новцем ЕУ - рекао је извор близак ЕУ, који је желио да остане неименован, наводи Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана