Политико: Бајден ће размотрити помоћ Израелу у случају инвазије на Рафу

Танјуг
Политико: Бајден ће размотрити помоћ Израелу у случају инвазије на Рафу

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден размотриће условљавање војне помоćи Израелу ако та земља отпочне инвазију већих размера на Рафу, у Појасу Газе, пише Политико позивајући се на четири упућена америчка званичника.

Како наводи портал, чињеница да би Бајден узео у обзир овај корак одражава екстремне напетости у његовим односима са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, који је одбацио "суптилније напоре администрације предјседника САД да контролише ситуацију у Гази".

Иако Бајден није донио никакву одлуку о ограничавању будућих трансфера оружја, званичници су рекли да би он то могао да учини ако Израел покрене нову операцију која додатно угрожава палестинске цивиле.

Један од званичника је истакао да је Бајден "дефинитвно размишљао" о ускраћивању помоћи. Бајден је дао различите назнаке о томе шта мисли о будуćој продаји оружја Израелу, наводи Политико и подсећа да је амерички председник прошле године идеју о условљавању војне помоћи назвао "вриједном размишљања“.

У интервјуу који је дао током викенда за амерички МСНБЦ, Бајден је, међутим, рекао да ће наставити да шаље оружје у Израел, посебно систем ракетне одбране "Гвоздена купола“, али је у истом интервјуу нагласио да су масовне цивилне жртве у Гази за њега "црвена линија“ и да није могуће дозволити 30.000 убијених Палестинаца.

Портпарол Савјета за националну безбедност САД Адријен Вотсон, рекла је у изјави за Политико да "неће коментарисати спекулације анонимних извора нити (ишта) додавати ономе што је председник рекао овог викенда“. На питање о Бајденовој спремности да услови помоћ, замијеница секретара за штампу Бијјеле куће Оливија Далтон рекла је да "предсједник мисли да постоје други приступи које смо предузели и које примењујемо, а који су ефикаснији".

Иако је Бајден постао отвореније критичан према израелским операцијама, став Нетанијахуа се врло мало измијенио, па је у недељу изјавио за Аxел Спрингер да ће његове снаге кренути на Рафу, упркос упозорењима предсједника САД, наводи Политико. Портал додаје да већина аналитичара сматра да ће до израелске инвазије на Рафу доћи послије Рамазана, али да за Бајдена највеће питање остаје да ли би условљавање војном помоћи приморало Израел да побољша хуманитарну ситуацију у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана