Полишчук о условима за хипотетичко повлачење руског нукоружја из Бјелорусије

Танјуг
Foto: Илустрација/Танјуг

МОСКВА- Хипотетичко повлачење руског тактичког нуклеарног наоружања са територије Бјелорусије биће могуће само ако САД и НАТО одустану од деструктивног курса смишљеног подривања безбједности Русије и Бјелорусије, изјавио је Алексеј Полишчук, директор другог одјељења за земље Заједнице независних држава у Министарству спољних послова Русије.

Полишчук је за РИА Новости рекао да то подразумијева потпуно повлачење цјелокупног америчког нуклеарног наоружања на територију САД, уз елиминисање одговарајуће инфраструктуре у Европи,

 „Одмах желим да напоменем да је размијештање руског тактичког нуклеарног наоружања на територији Бјелорусије био одговор на дугогодишњу дестабилизујућу нуклеарну политику НАТО-а и Вашингтона, као и на суштинске промјене које су се у посљедње вријеме десиле у кључним областима европске безбједности“, рекао је Полишчук.

Додао је да је та, како је навео, "принудна мјера одвраћања" осмишљена да осигура Савез држава Русије и Бјелорусије, која има заједнички одбрамбени простор.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је у марту да су се Москва и Минск сагласили да размјесте тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији.

У јуну је предсједник Русије саопштио да је, у складу са бјелоруско-руским плановима, на територију Белорусије стигао први контингент руског тактичког нуклеарног оружја, а да ће ти планови бити у потпуности спроведени до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана