Полиција осујетила крађу маслина

Агенције
Полиција осујетила крађу маслина

МАДРИД - Полиција на југу Шпаније спријечила је крађу скоро пола тоне маслина у данима када почиње берба ових вриједних плодова у тој земљи.

Припадници полиције ухватили су лопове на дјелу у близини Севиље, пренио је данас "Гардијан". Маслина, која доноси уносан профит, представља привлачну мету за лопове и професионалне криминалне банде.

У Шпанији "вердео", или берба зелених маслина, одвија се у рану јесен, а ове седмице је започела у провинцији Севиља.

Припадници шпанске Цивилне гарде затекли су групу од седморо лопова како беру маслине. Ухапшена је жена која је тврдила да јој је плаћено да ангажује и надгледа тим од шесторо берача, а полиција је пронашла и фалсификоване документе који би омогућили да се украдене маслине продају уз лажне податке о њиховом поријеклу.

- Захваљујући брзој интервенцији, спријечена је крађа 465 килограма манзанила маслина које су већ убране и натоварене у возила, наводи се у саопштењу шпанских власти и додаје да су враћене правом власнику.

Према подацима Цивилне гарде, током сезоне бербе 2023-24. због крађе маслина ухапшено је 48 људи, а 371 особа се нашла под истрагом. Истовремено, током ове сезоне припадници полиције су повратили 213.489 килограма вриједног плода.

Шпанија, која производи половину маслиновог уља у свијету, од октобра 2023. до маја 2024. произвела је више од 851.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана