Полиција одвукла Грету Тунберг са улаза у шведски парламент

Танјуг
Полиција одвукла Грету Тунберг са улаза у шведски парламент

СТОКХОЛМ - Шведска полиција данас је на силу одвукла климатску активисткињу Грету Тунберг и друге демонстранте који су блокирали улаз у парламент те земље, рекла су два очевица за Ројтерс.

Два полицајца подигла су Тунберг и однијела је отприлике 20 метара од врата која је блокирала, прије него што су је спустила на земљу.

У понедјељак, она је, заједно са још 50 активиста, блокирала улаз у шведски Парламент, како би указала на то да та земља игнорише климатску кризу.

Тиме су активисти спријечили шведске посланике да уђу у зграду, у дану када је застава Шведске подигнута испред сједишта НАТО у Бриселу, преноси Гардијан.

Том приликом Тунберг је истакла да Шведска потпуно игнорише климатску кризу и вара и лаже како би представила као да чини довољно и да се креће у исправном правцу, док се дешава управо супротно.

Она је оптужила државу да се бави “гринвошингом”, односно стварањем привида да се неко бави очувањем животне средине, иако то заправо не ради.

-Шведска је нарочито добра у гринвошингу и представљању себе као климатског лидера, иако имамо веома високу емисију по глави становника - изјавила је Тунберг.

Она је додала да моћни људи похлепно траже краткорочни профит на уштрб људског живота и планете.

Тунберг је рекла и да је циљ јучерашњег протеста био да се истакне како “људи на власти игноришу најугроженије и активисте и младе људе и науку” и оптужила политичаре да умјесто тога “дају приоритет краткорочном економском профиту”, који “жртвује људски живот и планету у име похлепе”.

Истакла је и да је то први такав протест у Шведској, иако су се сличне акције дешавале и на другим локацијама широм свијета.

-Људи на власти не слушају, они активно игноришу и ућуткују оне који говоре - рекла је Тунберг.

Како се наводи, протести су присуствовали и научници који се баве климатским промјенама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана