Полиција немоћна против банди: Крвави хаос у Хаитију никако да стане

ГС
Foto: TheHaitianTimes

Екстремни талас насиља је много озбиљнији од киднаповања и насиља банди по којима је Порт-о-Пренс одавно познат.

Побуњеничка лига наоружаних банди води рат против самог града, шири се на нову територију и напада полицију и државне институције. Уплашене и разјарене, групе грађана блокирају своје квартове посеченим дрвећем и ланцима, убијајући и палећи људе за које сумњају да су чланови банде. Само тако се, кажу, могу одбранити.

ЦНН је објавио извјештај из главног града Хаитија. На снимку се види како жена увлачи своје дијете у ауто и покрива му очи. Остали чланови породице носе тешке кофере, такође ометајући. Они напуштају град иако је вожња путевима под контролом банди ризична.

Оно што не желе да виде лежи на улици испред њихове куће: спаљени леш. То су остаци човјека којег су убиле њихове комшије. Убијеђени су да је био члан банде. Лежи на грудима, металним жицама омотаним око угљенисаног тијела. Ово је четврти такав леш који је ЦНН видео у два дана.

У близини, мајка жури ка хеликоптеру који чека, држећи своје дијете. Свједоци су рекли за Си-Ен-Ен да је оставила сједиште у аутомобилу и да су је наоружани чувари натјерали да пожури.

Они бјеже од анархије. Сви ови људи су до јуче одбијали да напусте своје домове, али је ситуација сада неиздржива.

Прошло је десет дана откако је најављено да ће Хаити основати прелазни савет, али у њега још нико није именован. Убиства се настављају свакодневно.

Леслие Волтаире, кандидат за транзиционо веће, изјавио је у четвртак за ЦНН да је фрустриран колико је дуго трајао политички процес док су банде освајале територију.

Он је био увјерен да би прелазно веће могло да се састави у року од 24 сата. Волтер је такође био јасан да ће следећи кораци трајати дуже – предвидео је именовање премијера у року од недељу дана, након чега ће услиједити стварање Савјета за националну безбједност.

До поновног отварања луке и аеродрома на Хаитију могло би доћи у првих 100 дана, рекао је он. То је јако дуго за земљу у којој скоро половина становништва нема довољно хране.

Полиција немоћна против банди

Већина хаићанске државе се распала, зграде владе су заузеле банде, затвори су отворени, премијер је у егзилу, а министар финансија испуњава своју улогу. Зграде министарства комуникација Хаитија преплављене су избјеглицама које бјеже од напада банди.

Полиција Хаитија можда је једина преостала потпуно функционална државна институција. Али они су, кажу, недовољно опремљени и преоптерећени. Полиција сваког дана одговара на нападе банди и бори се са њима у оружаним борбама које одјекују по цијелом граду. Сљедећег дана одлазе у нови дио града, а банде се враћају на своју стару територију.

Више полицајаца је за ЦНН рекло да немају оно што им је потребно за наставак борбе.

- Спремни смо да се боримо, спремни смо да спасимо земљу. Али немамо вођство, наша опрема се распада и потребна нам је ваздушна и поморска подршка - рекао је за Си-Ен-Ен Гари Жан Батист, саветник Синдиката националне полиције Хаитија. .

Само 30 до 40 одсто полицајаца има панцире, а просјечан полицајац је плаћен мање од 200 долара мјесечно. Са променом владе и ниским моралом у редовима, Баптист брине да ће међународна мисија пропасти.

Очекује се да ће снаге предводити Кенија и укључити особље из Кеније, Јамајке, Бенина, Бахама, Барбадоса и Чада.

- Спремни смо за (међународне) снаге за подршку - рекао је Баптист, и додао: 

- Спремни смо да радимо са њима. Али план није договорен, мислимо да ће мисија пропасти као и остале јер нема оквира за заједнички рад.

Безбједносна и хуманитарна питања су у овом граду тијесно испреплетена; стручњаци кажу да тренутна потреба нације за чистом водом и храном значи да фокус мора бити на враћању и раду луке и аеродрома Порт-о-Пренса. Али то значи враћање територије и стварање саобраћајних коридора кроз град, који је тренутно под контролом банди.

Волтер, кандидат за прелазни савет, каже да би сљедећа влада могла размотрити ангажовање приватних компанија за обезбјеђење. Ловци на главе би требало да размотре да крену на вође банди, додао је он.

- Међународна заједница нас је довела у ову ситуацију. Више од 200 година нису нам дали прилику да живимо за себе - рекао је један човјек за ЦНН. Сео је на мотоцикл и гледао како возила пролазе поред другог угљенисаног тијела на улици.

Поробљени људи на Хаитију збацили су бруталну француску колонијалну власт и успоставили прву слободну црначку републику на свијету 1804. године, али их је међународна заједница деценијама избјегавала.

Доминик Дипуи, амбасадор Хаитија при Унеску у Паризу, рекао је ове недјеље да је међународна помоћ једини излаз из "крваве ноћне море" за Хаити.

У отменој четврти Петион-Вилле у Порт-о-Принцеу, Мари Луцие Мацоне, улична продавачица воћа, рекла је за ЦНН да мисли да би САД требало да учине више.

- Толико људи је умрло. Морали су да покупе толико тела на улици. Треба да се молимо Богу да разговарамо са Американцима и замолимо их за помоћ - рекао је 69-годишњак.

Она се, као и многи други, бори да преживи чак и далеко од директног насиља. Њено воће трули на штандовима док затварање и страх задржавају купце код куће, рекла је за ЦНН.

Америчке операције на Хаитију до сада су биле фокусиране на летове за евакуацију америчких држављана, подухват који је почео тек у сриједу.

У међувремену, приватни летови за дипломате и добро повезане компаније непрестано лете изнад Порт-о-Пренса. Стални доласци и одласци хеликоптера плаше Мари Луси, рекла је она.

- Хоћемо ли умрети? Ако знаш, требало би да ми кажеш - рекла је, преноси к1инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана