Полицајац, убица Џорџа Флојда избоден ножем у затвору

Танјуг
Полицајац, убица Џорџа Флојда избоден ножем у затвору

ВАШИНГТОН - Дерека Шовина, бившег америчког полицајца из Минеаполиса осуђеног за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, ножем је напао други затвореник и тешко повриједио у затвору у Аризони, изјавила је за АП особа упозната са инцидентом.

Напад се догодио у петак, у Федералном поправном заводу у Тусону, затвору средњег обезбјеђења у којем су забиљежени безбједносни пропусти и који има проблем недостатка особља, рекао је америчкој агенцији извор који је тражио да остане анониман.

Америчке власти су потврдиле да је један од затвореника у Тусону нападнут ножем у петак око 12.30 часова по локалном времену.

Канцеларија за извршење кривичних санкција навела је у саопштењу да су запослени ставили ситуацију под контролу и предузели све потребне мјере прије него што је затвореник, чије име није наведено, одведен у болницу.

Ниједан запослени није повријеђен, а ФБИ је обавештен, саопштила је канцеларија.           

Обустављене су и посјете објекту у коме казну издржава око 380 затвореника.

Напад на Шовина је други такав инцидент у америчким федералним затворима у посљедњих пет мјесеци и други велики инцидент у савезном затвору Тусон за нешто више од годину дана, наводи АП.

Шовин (47) је у августу 2022. године послат у Тусон из затвора са максималним обезбјеђењем у Минесоти, како би истовремено служио 21-годишњу казну због кршења Флојдових грађанских права и 22 године и шест мјесеци затворске казне за убиство другог степена.

Шовин је у Минесоти углавном боравио у самици "због сопствене безбједности", написао је његов адвокат у судским документима прошле године.

Амерички Врховни суд одбацио је прошле недјеље Шовинову жалбу на пресуду за убиство.

Флојд, који је био Афроамериканац, умро је 25. маја 2020. године након што му је Шовин кољеном притискао врат девет и по минута на улици, испред продавнице гдје је Флојд осумњичен да је покушао да употреби фалсификовану новчаницу од 20 долара.

Флојдово хапшење снимио је један од пролазника, а његова смрт изазвала је протесте широм САД и свијета, од којих су неки прерасли у насилне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана