Поларни медвjеди у опасности због топљења леда на Арктику

Танјуг
Поларни медвjеди у опасности због топљења леда на Арктику

ЕНКОРИЏ - Утицај климатских промjена на Арктику се све више осјећа, при чему температуре расту два до четири пута брже од глобалног просjека.

"То се зове поларно појачавање. Снијег и лед зраче много енергије, а када се лед и снијег топе површина постаје тамнија. Дакле, ова количина енергије учиниће тло и атмосферу топлијом", објашњава геофизичар са Универзитета Аљаске у Фербанксу Владимир Романовски за Глас Америке. Р

егиони Аљаске суочавају се са троструким изазовом климатских промијена -ерозијом обале, отапањем чвртстог леда на коме се налазе зграде и инфраструктура и, за неке, изазовом налетања на предаторе, као што су поларни медведи који иду ка копну.

"Оптимална средина за поларне медвједе сада је и буквално нестала“, каже Тод Етвуд, биолог за дивље животиње из Геолошког завода Сједињених Држава.

Он је проучавао поларне медведе последњих 12 година и каже да топљење леда отежава медведима лов на фоке. Објашњава да то обично буде знак да медведи или остану на леду у мору док он плута до дубљих вода или, за веćи део њих, да пливају до обале.

Поред високог ризика да се удаве у мору због дугог пливања, медвједи који покушају да се прилагоде животу на копну приморани су да траже нове изворе хране.

"Они долазе на обалу у области у којима живе људи, било да су у близини насеља, или у дијеловима где је индустрија нафте и гаса где људи долазе да раде", каже Етвуд и указује да то повећава могућност да се људи и поларни медвједи сретну и да дође до напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана