Пола популације Хаитија у кризи хране или у ризику од глади

Танјуг
Foto: Лемде.фр

ПОРТ-О-ПРЕНС - Више међународних организација је саопштило данас да се скоро пола популације Хаитија суочава са кризом хране или је у ризику од глади.

Организација на коју се Уједињене нације ослањају у процијени нивоа глади ИПЦ навела је у извјештају да је 4,97 милиона људи из укупно популације од 11,5 милиона у кризи или горем нивоу недостатка хране.

“Растућа глад ојачава сигурносну кризу која уништава државу, потребна је хитна акција”, рекао је директор Свјетског програма за храну за Хаити Жан-Мартин Бауер.

Осам области је у најгорој фази прије глади, међу којима је и долина Артибонит, пољоприведно срце Хаитија погођено насиљем банди које је шири из пријестонице Порт-о-Пренса.

Нереди у центру хаићанске пријестонице Порт-о-Пренс и на подручју градског међународног аеродрома почели су 29. фебруара, у одсуству премијера Аријела Анрија, који је боравио у Кенији покушавајући да финализује распоређивање страних оружаних снага на Хаитију за борбу против банди.

Банде су заузеле већи дио Порт-о-Пренса, изјављујући да намјеравају да спријече премијера да се врати на чело земље и да “ослободе” Хаити. 

У земљи је проглашено ванредно стање, а Анри је касније објавио своју одлуку да подноси оставку.

Према процјенама УН, на Хаитију је интерно расељено више од 360.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана