Пол Вилан позвао Бајдена да обезбједи његово пуштање из руског затвора

Танјуг
Foto: Џерусалим Пост

ВАШИНГТОН - Бивши амерички маринац Пол Вилан (53), који је ове године обиљежио свој пети Божић у руској казненој колонији, затражио је од предсједника САД Џозефа Бајдена да му омогући што хитније ослобађање.

„Господине предсједниче, обећали сте да ћете ме довести кући. Још увијек сам овдје. Мора да постоји више што можете да урадите да бисте обезбједили моје ослобађање“, рекао је Вилан за комерцијалну вашингтонску радио станицу ЊТОП.

Он је изразио забринутост да су дипломатски напори пропали и да се не ради довољно на његовом ослобађању „са самог врха“, преноси Њујорк пост.

Вилан је осудио Бајдена као „типа који је двапут донио одлуку да га остави иза себе“.

„Моја порука њему је прилично једноставна: речено ми је да сви чине све што могу и да је моје ослобађање главни приоритет. Обећања су дата и потребно ми је да сви који су дали та обећања сада удруже снаге и испоштују их“, навео је Вилан.

Празнична порука услиједила је након телефонског интервјуа за Би-Би-Си прошле недеље у којем је Вилан рекао да му је несхватљиво да су га „практично напустили“.

У изјави за ЊТОП, портпаролка Савјета за националну безбједност Адријен Вотсон рекла је да за предсједника Бајдена нема већег приоритета од враћања кући Американаца који су неправедно притворени и држани као таоци у иностранству, укључујући Пола Вилана.

„Предсједникова посвећеност незаконито притвореним Американцима и таоцима довела је до тога да су десетине Американаца безбједно враћени својим најмилијима, чак и у ситуацијама које су дуго изгледале безнадежно и које су захтејвале тешке и контроверзне одлуке“, рекла је Вотсон.

Она је навела да Стејт департмент наставља да преговара са трећим земљама у покушају да се пронађу начини да се ослободе Пол Вилан и репортер Волстрит џурнала (ЊСЈ) Еван Гершкович (32), који је ухапшен прошлог марта у Јекатеринбургу због оптужби за шпијунажу, што су и ЊСЈ и Стејт департмент негирали.

Вилан је ухапшен 28. децембра 2018. и оптужен за шпијунажу док је био у Москви на вјенчању пријатеља. Осуђен је у јуну 2020. на 16 година затвора.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана