Покренута највећа атомска централа у Европи

Срна
Foto: Илустрација

ХЕЛСИНКИ - Фински нуклеарни реактор "Олкилуото три" /ОЛ3/, највећи у Европи, почео је рано јутрос са редовним радом, саопштио је његов оператер, чиме се појачава енергетска безбједност у региону којем је Русија прекинула испоруке гаса и струје.

Нуклеарна енергија је и даље контроверзна у Европи, првенствено због забринутости за безбједност, а вијести о покретању ОЛ3 стижу у вријеме када је Њемачка угасила своја посљедња три реактора, док Шведска, Француска, Британија и друге земље планирају даљи развој ове технологије.

Оператер ТВО, који је у власништву финског предузећа "Фортум" и конзорцијума енергетских и индустријских компанија, саопштио је да се очекује да ће јединица задовољити око 14 одсто потражње за електричном енергијом у Финској, чиме се смањује потреба за увозом из Шведске и Норвешке.

Очекује се да ће нови реактор производити струју најмање 60 година, саопштио је ТВО након завршетка процеса тестирања и преласка на редовну производњу.

"Производња у ОЛ3 стабилизује цијену електричне енергије и игра важну улогу у зеленој транзицији Финске", саопштио је извршни директор ТВО Јармо Танхуа.

Изградња реактора од 1,6 гигавата, прве нове нуклеарне електране у Финској за више од четири деценије и прве у Европи у претходних 16 година, почела је 2005.

Постројење је првобитно требало да буде отворено 2009, али се пројекат суочио са техничким проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана