Покренута истрага о отмици тинејџера који се појавио послије шест година

Танјуг
Покренута истрага о отмици тинејџера који се појавио послије шест година

МАНЧЕСТЕР - Полиција у Манчестеру саопштила је да је покренула истрагу о наводној отмици Алекса Батија, 17-годишњака који је са 11 година нестао на одмору у Шпанији.

Полицајци су разговарали са тим тинејџером из Олдхама, који је се 13. децембра појавио у Француској, настојећи да утврде да ли је био отет, пише "Гардијан".

У недавном интервјуу за дневник "Сан", Алекс је рекао да је живио са својом мајком Мелани Бати у Шалабру, у региону Од, на југу Француске, али је одлучио да оде након свађе. Рекао је да жели да добије нормално образовање како би могао да постане инжењер рачунарског софтвера.

Дјечакова слика испунила је новинске странице након што је његова бака и законски старатељ Сузан Каруана прије шест година пријавила нестанак, јер се није вратио са пута у Шпанију. Она је још тада била увјерена да су га његова мајка и дједа Давид одвели да живи са неком духовном заједницом у Мароку.

Сматра се да се као дијете много кретао по Шпанији и Француској, а у последње вријеме је живио у француској сеоској кући.

Алекс је рекао да је напустио тај дом, када је схватио да више не може да живи са својом мајком која је "анти-владина" и "анти-ваксерка".

У разговору са полицијом, Алекс је рекао да је први пут почео да размишља о одласку када је имао 14 или 15 година.

"Схватио сам да, због моје будућности, то није сјајан начин живота. Облак се подигао јер сам поново почео да све процјењујем – предности и недостатке Енглеске", додао је.

Рекао је да се много селио без "пријатеља, без друштвеног живота": "Радити, радити, радити, а не учити. Такав живот бих водио ако бих остао са мамом".

Тинејџер је раније рекао француској полицији да је шест година живио у "духовним заједницама" у Шпанији, Мароку и Француској, али да је схватио да "то мора да престане" када је његова мајка објавила планове да га одведе у Финску.

Алекса је покупио возач доставног возила у раним јутарњим сатима у близини Тулуза, након што је препјешачио тридесетал километара током два дана.

Француској полицији је најпре испричао да је ходао преко Пиринеја, у нади да ће заштитити чланове своје породице од хапшења због отмице.

Међутим, послије је рекао: "Лагао сам, да бих покушао да заштитим своју маму и дједу, али схватам да ће их у сваком случају вјероватно ухватити. Претварао сам се да сам био на тако дугом путовању из тог разлога."

Такође је говорио о поновном сусрету са баком Каруаном.

"Када сам се вратио у Манчестер, падала је киша као и обично. Одвезли су ме назад до куће моје баке и ушао сам на врата, а она је у дневној соби. Почео сам да се тресем и само је снажно загрлио. Кућа је сада другачија, али се и даље осјећа исто. Највећа разлика је када сам отишао био сам дјечак, али сада имам 6 стопа па сам превелик за кревет. Сјајан је осјећај вратити се", каже Алекс.

Мајка и деда, Мелани и Дејвид Бети, напустили су Британију заједно са Алексом на унапред договорени једнонедељни одмор у Марбељи, у Шпанији 30. септембра 2017.

Алекс је последњи пут је виђен у Малаги 8. октобра те године, на дан када се очекивало да се врате у Велику Британију. Претпоставља се да је Дејвид Бати преминуо прије око пола године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана