Покренута истрага након што су повјерљиви имејлови послати савезнику Русије

Танјуг
Покренута истрага након што су повјерљиви имејлови послати савезнику Русије

ВАШИНГТОН- Министарство одбране САД покренуло је истрагу након што су имејлови са повјерљивим подацима послати блиском савезнику Русије, западноафричкој држави Мали, умјесто војсци САД којој су били намијењени, и то само због грешке у куцању.

Имејлови су били намењени војсци САД која користи назив домена ".мил".

Међутим, пропуштено је слово "и", па су поруке умјесто тога отишле западноафричкој држави Мали.

Званичници одбране наводе да имејлови нису садржали информације које би могле да угрозе оперативну безбједност, објавио је данас Би-Би-Си.

Званичници су навели да је грешка укључивала само мали број имејлова који је послат Малију, чији је имејл домен ".мл".

"Покренули смо истрагу након што је мали број имејлова грешком прослијеђен на нетачан имејл домен", рекао је портпарол министарства одбране.

Портпарол је рекао да имејлови нису садржали ниједну информацију која би могла да угрози оперативну безбједност или техничке податке. Испоставило се раније овога мјесеца да су милиони америчких војних имејлова такође послати у Мали, због исте грешке у куцању.

Вјерује се да су неки од тих имејлова садржали осјетљиве информације, укључујући лозинке, медицинске картоне и планове пута највиших официра.

Мали је једна од шест афричких земаља којима је руски предсједник Владимир Путин обећао бесплатне испоруке житарица након престанка важења споразума о извозу жита преко украјинских црноморских лука раније овога мјесеца.

Мали је такође близак руски савезник због тога што борци руске паравојне формације "Вагнер" распоређени у тој афричкој земљи да се боре заједно са војском против џихадиста.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније ове седмице да ће министар одбране, начелник ваздухопловства и замјеник начелника генералштаба Малија бити санкционисани због учешћа у ширењу "Вагнера" у тој западноафричкој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана