Појавио се снимак окршаја индијских и кинеских војника на спорној граници

ГС
Foto: Принтскрин

АРУНАХАЛ ПРАДЕШ - Видеоснимак насилног сукоба између индијских и кинеских трупа на спорној хималајској граници појавио се на интернету, нудећи риједак увид у територијалне напетости између двију азијских сила.

Видео је, према службеном индијском војном званичнику, који је упознат са сукобима на граници Кине и Индије, снимљен у планинској индијској држави Арунахал Прадеш на линији стварне контроле, де факто граници између двију земаља, у септембру 2021. године.

Иако није јасно ко је снимио или објавио видео, почео је кружити индијским друштвеним мрежама у уторак само неколико сати након што је индијско министарство обране потврдило да се у петак догодила тучњава на граници, у удаљеном сектору Таванг на сјевероистоку Индије, што је био први пријављени инцидент у скоро двије године.

На видеу трупе из обје земље виде се на планинском терену, окружене брдима очито нетакнутим зимом. Иако су одвојени бодљикавом жицом, снимак приказује индијске трупе како туку кинеске војнике импровизираним оружјем, укључујући дрвене палице и металне цијеви. 

У неколико случајева се могу видјети индијски војници како бацају цигле или камење.

Али и многи кинески војници, окупљени с друге стране жице, држе дуге палице или мотке. На крају се бодљикава жица руши и индијски војници крећу напријед, тјерајући кинеске трупе да прескоче кратки камени зид и напусте подручје.

ДУГОГОДИШЊЕ ТЕНЗИЈЕ

Заједничка граница од 3379 километара дуго је извор тензија између Индије и Кине. Двије земље се редовно оптужују да прекорачују или да желе проширити свој териториј.

Иако се током година догодио низ углавном несмртоносних сукоба око положаја границе, напетости су нагло ескалирале у јуну 2020. године када су борбе прса о прса резултовале смрћу најмање 20 Индијаца и четири кинеска војника.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана