Појас Газе: Поморски коридор за испоруку помоћи није довољан

Срна
Foto: BBC

ЊУЈОРК - Високи званичници УН поздравили су отварање поморског коридора са Кипра за испоруку додатне помоћи Појасу Газе, али су рекли да то не може да замијени испоруку хуманитарне помоћи копном.

“За доставу помоћи у великим размјерама не постоји смислена замјена за многе копнене путеве и улазне тачке из Израела у Газу. Копнени путеви из Египта, посебно преко Рафе и из Јордана, остају од суштинског значаја за укупне хуманитарне напоре”, саопштили су Сигрид Каг, координатор УН за хуманитарне послове у обнову у Гази, и Хорхе Мореира да Силва, извршни директор Канцеларије УН за пројектне услуге.

Они су навели у саопштењу да “поморски коридор, међутим, доноси пријеко потребни додатак” и представља “дио одрживог хуманитарног одговора за пружање помоћи што је могуће ефикасније свим могућим рутама”.

Брод са 200 тона помоћи за Газу кренуо је јутрос из Кипра у оквиру пилот пројекта отварања морске руте за испоруку залиха агенцијама за помоћ становништву које је, према наводима званичника УН, на ивици глади.

Хуманитарни брод “Опен армс” испловио је из луке у Ларнаки, а за собом вуче баржу натоварену брашном, пиринчем и протеинском храном.

Мисију су највећим дијелом финансирали Уједињени Арапски Емирати, а организовала ју је америчка добротворна организација “Ворлд централ кичен”.

Путовање до Газе траје око 15 часова, али тешка вучна баржа могла би да знатно продужи пловидбу, можда и до два дана. Кипар је удаљен нешто више од 320 километара сјеверозападно од Газе.

Америчка војска је саопштила да је њен брод “Генерал Франк С. Бесон”, такође на путу да пружи хуманитарну помоћ Гази морским путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана