Појачане мјере безбједности на фестивалу у Кану

Srna
Foto: AFP

ПАРИЗ- Француска ће појачати мјере безбједности на предстојећем филмском фестивалу у Кану због могућих протеста, рекао је данас представник подпрефектуре Грас Жан-Клод Жене.

Жене је навео да су појачане мјере потребне због социјалних тензија око пензионе реформе и пријетњи великог синдиката да ће искључити струју током протеста.

Фестивал је класификован као безбједносни догађај високог нивоа, јер ће му присуствовати велики број познатих личности.

Кански филмски фестивал, 76. по реду, биће одржан од 16. до 27. маја. Славни глумци попут Леонарда ди Каприја, Роберта Де Нира и Харисона Форда учествоваће на фестивалу, а очекује се да ће бити и хиљаде посјетилаца и љубитеља филма и новинара.

Више од 1.000 припадника полиције биће ангажовано на осигурању безбједности фестивала, преноси лист "20 минута" и додаје да ће око саме локације одржавања фестивала бити постављена метална ограда како би се спријечили упади.

Крајем априла, Национална федерација рударства и енергетике, француски синдикат повезан са Генералном конфедерацијом рада /ЦГТ/, запријетио је да ће угасити свјетло током фестивала у Кану и на неким другим великим јавним догађајима у знак протеста због контроверзне пензионе реформе.

Протести су услиједили након доношења пензионе реформе која предвиђа подизање старосне границе за пензионисање у Француској са 62 на 64 године до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана