Погледајте колико износи просjечна пензија у Њемачкој

ГС
Погледајте колико износи просjечна пензија у Њемачкој

МИНХЕН - Просјечна пензија у Њемачкој значајно је порасла од 2010. године, и то за готово 500 евра бруто, показују подаци њемачког Фонда за пензијско осигурање.

Тако је њемачки грађанин који је прошле године отишао у пензију с 35 година стажа у просјеку добио 1.522 евра бруто, не рачунајући одбитке (осигурање за боловање и његу), пише Feniks magazin.

То је готово 500 евра више него 2010. године када је просјечна старосна пензија износила 1.062 евра бруто. Главни разлог за то повећање је релативно високо усклађивање пензија последњих година, рекао је портпарол фонда уочи састанка његових представника.

- Овај позитиван развој такође показује снагу законског пензионог осигурања као централног стуба осигурања за старост - рекао је садашњи предсједник скупштине фонда Рудигер Херман.

Бундестаг, дом њемачког парламента у којем су заступљене савезне земље, тек прошлог петка одобрио је годишње повећање пензија. Од 1. јула на западу Њемачке старосна пензија биће повећана за 4,39 одсто, а на истоку за 5,86 одсто.

Предсједница Њемачког фонда за пензионо осигурање Гундула Росбах подсјетила је да су од 2010. пензије на Западу порасле за више од 32 одсто, а на Истоку за више од 47 процената. Инфлација је у том раздобљу, према подацима Завода за статистику, износила око 25 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана