Подршка Српске православне цркве канонској цркви у Украјини

Танјуг
Подршка Српске православне цркве канонској цркви у Украјини

БЕОГРАД - Патријарх српски Порфирије упутио је писмо снажне и и безрезервне подршке митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију поводом усвајанја Закона о заштити уставног поретка у сфери дјелованја вјерских организација од стране Врховне раде у Кијеву.

Порфирије у писму наглашава да је у Српској православној цркви са дубоким огорченјем примлјена вијест да је парламент у Кијеву усвојио закон којим се предвиђа забрана рада аутономне Украјинске православне цркве, саопштила је данас Српска православна црква.

Подсјећајући да је током Другог свјетског рата Српска православна црква била забранјивана и проганјана, Порфирије је нагласио да је рад и мисију наше цркве онда спречавао један нескривено тоталитарни, злочиначки режим марионетске фашистичке творевине, док, „да трагедија буде већа, данас сестринску цркву у Украјини прогони декларативно демократска власт коју чине њени сународници, што ситуацију чини тешком и неупоредиво апсурднијом“.

„Са зебњом у срцу, драги у Христу брате, осећамо да се на примеру Украјинске Православне Цркве уводи нови тоталитаризам у коме не важи ни она максима Светог равноапостолног цара Константина која је једно од основних општеприхваћених друштвених начела којим живимо, а која гласи: Свако нека верује како му срце хоће“, истакао је Порфирије.

Према његовим ријечима, јасно је да „деградација Украјинске православне цркве на забрањену организацију додатно озакоњује већ перманентни прогон, хапшење и шиканирање њене свештене јерархије и вјерног народа, омогућује даље отимање њене имовине или, тачније речено, понавља голготски сценарио и распиње је на нови крст страдања, а украјинско друштво у цјелини враћа у вријеме римских прогона Цркве Христове.“

„Наше молитве, наше наде, наше мисли, али и наше искрене жеље да се надлежни одврате од свог безумља к познању правде и истине, као и да мир, братска љубав и слога поново завладају у Вашој отаџбини, непрестано се узносе пред лице Господње из сваког срца, увек Вам оданог, српског народа, у чију безрезервну подршку и помоћ никад немојте да сумњате“, додао је српски патријарх у писму митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.

Парламент Украјине, Врховна рада, усвојио је 20. августа закон о забрани вјерских организација повезаних са Руском православном црквом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана